Technische omloop

Uit FOSwiki

09 team.png

Auteur: Leeuw
Eenheid auteur: De Zwaluw

Spelverloop:
Wat: De parate kennis en patrouillegeest worden getest aan de hand van een race tegen de tijd waarin opdrachten ivm 2de klas zitten verwerkt.

Hoe: B-01u00 Voorbereidingen treffen. B+00u00 Begin van de race. De race wordt gequoteerd met punten. Punten op het goed uitvoeren van de opdrachten, punten op de tijd van de proeven en punten op de tijd van verplaatsing. De eerste PA krijgt 3 punten, de tweede 2 punten en de laatste 1 punt. Het goed uitvoeren van de opdrachten. De patrouille die het best de opdracht kan uitvoeren met zijn patrouille krijgt 3 punten. Vind de leiding dat ze het evengoed hebben gedaan krijgen ze evenveel punten. De tijd van proeven/verplaatsing. De (meeste) opdrachten beginnen tezelfdertijd. Als de patrouille de opdracht goed heeft uitgevoerd moet de patrouille zich naar volgende post verplaatsen. Pas als de patrouille daar correct (= patrouille-kreten bij vertrek en aankomst, al het materiaal bijhebben dat ze bij moeten hebben) aangekomen is stopt de tijd. De patrouille die dus als eerste aankomt krijgt 3 punten. Wat niet wil zeggen dan de derde patrouille zich niet meer moet haasten omdat ze toch maar 1 punt meer krijgen, want de eindtijd (som van alle opdrachten/verplaatsing) telt ook mee.

POST 1 Elke PA krijgt een even dikke balk, één spie en een stuk touw. Eerst moet de balk in 2 stukken gekapt worden. Vervolgens moeten de 2 delen van de balken aan elkaar gesjord worden. Als de sjorring klaar is, moet de spie volledig in de grond geklopt worden. Als dat gedaan is mogen de PA’s vertrekken naar de volgende proef maar er moet één PA-lid geblinddoekt worden. Tijd wordt opgenomen

POST 2 Morse. Elke pa neemt een blad papier en schrijft daarop volgende zin in morse: “De sexy joggers vegen choco van de klimfiets en quizzen zich een baan naar winstgevende poen.” Ze geven hun papier af en lopen door. Tijd wordt opgenomen.

POST 3 Knopenrace. Alle PA’s staan in estafetteformatie. Op het fluitsignaal, vertrekt één iemand van de PA richting die leider. Die zegt een knoop die gelegd moet worden. Indien de knoop niet kan gelegd worden, krijgt de pa een strafpunt. Als hij gelegd is mag het volgende PA-lid komen. Wanneer de PA klaar is, mogen ze vertrekken naar de volgende proef. Tijd wordt opgenomen.

POST 4 : 1e VIJVER Het is de bedoeling om met je PA zo vlug mogelijk door een web te kruipen zonder de koorden te raken. Per keer dat je het touw raakt, krijgt de PA 30 seconden straftijd. Tijd wordt opgenomen.

POST 5 EHBO. Iedereen staat in estafetteformatie. Het eerste stuk van de proef moet men een PA-lid verplaatsen over 10 meter in een EHBO-verplaatsingstechniek. Daarna moet bij drie PA-leden een verband worden gelegd (allemaal verschillende en met hetzelfde verband). Tijd wordt opgenomen.

POST 6 Vuurproef. De leiding spant een touw op een bepaalde hoogte. De bedoeling is om deze zo rap mogelijk door te branden. Daarna mogen de PA’s voort koken op hun vuurtje.

POST 7 Balkenparcours. Er hangen drie balken op verschillende hoogtes. De bedoeling is om met je PA zo snel mogelijk erover te geraken. Alle PA’s starten tegelijk. Tijd wordt opgenomen.

POST 8 Er is een slappe apenbrug . Iedereen van de PA moet er over in een zo kort mogelijke tijd. POST 9 : VIJVER BENEDEN AAN HET VG-KAMP Commandokoord. Zo snel en droog mogelijk over de vijver geraken.

POST 10 Spin. Elk PA-lid is geblinddoekt en wordt aan de leiband gehouden door de PL. Het is de bedoeling om het aangegeven parcours af te leggen zonder een tak of boom te raken. Tijd wordt opgenomen.

VG KAMP Iedere PA mag zijn foerage gaan halen en aan zijn avondeten beginnen. Leiding berekent ondertussen welke PA wint.

Benodigdheden:Materiaal: Per Patrouille: -Bijl -Hamer -Schop -Bidon met 10L water -100m Sjortouw -Bestek en gamel -Stekskes -Eten -Drinken -Zakmes -Hoed en das -PA stok -Papier en stylo

Voor de posten: -3 balken en 3 spies -3 papiertjes met de te coderen zinnen (morse) -3 demonstratietouwen (knopen) -100m sjortouw (Web) -3 verbanden (EHBO) -3 vastgesjorde balken (Balkenparcours) -2 dunne commandokoorden (slappe apenbrug) -1 commandokoord

-13 stukjes sjorkoord van ca. 3m (Spin)


Geschikt voor: VG's-Juniors,Seniors
Soort activiteit: voor in het bos, met technieken,