Teervoetboekje:geschiedenis

Uit FOSwiki


1. Scouting vroeger en nu

Baden-Powell en het ontstaan van scouting

Lord Robert Stephenson Smyth Baden-Powell werd op 22 februari 1857 in London geboren, als zoon van dominee en wiskundeprofessor Baden Powell en Henriette Grace Smyth Powell. Als vader Baden in 1860 sterft, voegt moeder Henriette zijn voornaam toe aan de familienaam, en vanaf dat moment staan de familie bekend als Baden-Powell (uitgesproken als Beedun-Poowel, dus met de nadruk op de laatste lettergreep).

Op school was Robert geen bolleboos, en hij vond het veel leuker om de natuur in te trekken en te sporten. In de vakanties maakte hij trektochten met zijn broers. Hij haalde de toegangsexamens voor de universiteit niet, en koos daarom op 19-jarige leeftijd voor het Britse leger. Dat zat in die tijd in de verschillende kolonies van het grote Britse Rijk, verspreid over de hele wereld. Robert voerde ook opdrachten uit in India, Afghanistan en Zuid-Afrika. Daar werd hij beroemd als verdediger van het stadje Mafikeng tijdens de Boerenoorlog.

Teervoet ill1 1.png

Ondertussen schreef Robert ook boeken. Eén ervan, Aids to Scouting, (Hulpmiddelen bij het verkennen), was een handboek voor jonge militaire verkenners, zoals die in dienst waren in Zuid-Afrika. Het stond vol met oefeningen in spelvorm en belevenissen van ‘de held van Mafikeng’. Toen B-P terugkwam uit Zuid-Afrika, merkte hij dat vele jongeren zijn boek gebruikten als inspiratie voor allerlei spelletjes, en om patrouilles te vormen zoals beschreven in het boek.

Op ideeën gekomen door wat hij zag, werkte B-P een systeem uit om gewone stads- en dorpsjongens, rijk of arm, ‘op te voeden tot goede burgers’. Hij organiseerde hij in augustus 1907 op Brownsea Island, aan de zuidkust van Engeland, met 22 jongens een kamp om zijn ideeën uit te proberen. Dit was het eerste ‘echte’ scoutskamp, en scouting als jeugdbeweging was geboren! Na de ervaringen op dit kamp schreef hij het eerste boek voor scouts: Scouting for Boys (Verkennen voor jongens, 1908), waarin alles stond wat je moest weten om scout te worden.

In 1909 organiseerde B-P een bijeenkomst waaraan ruim 10.000 scouts deelnamen. B-P merkte dat er niet enkel jongens aanwezig waren, maar dat er ook verschillende meisjespatrouilles. In 1910 stichtte B-P. daarom de Girl Guides, eerst geleid door B-P's zus Agnes, later door zijn vrouw Olave St.Clair-Soames. In 1910 nam luitenant-generaal Baden-Powell ook ontslag uit het leger – na meer dan dertig jaar als militair – om zich voltijds met de scoutsbeweging bezig te kunnen houden.

In 1910 werd in Brussel de eerste scoutsgroep op het vasteland opgericht. De eerste federatie werd Boy-Scouts van België (B.S.B.) genoemd, waaruit in 1966 FOS Open Scouting is ontstaan.

B-P kreeg op de eerste Wereldjamboree in 1920 de eretitel Chief Scout of all the World (Hoofdscout van de hele wereld). Op 8 januari 1941 overleed B-P in zijn huis in Kenia, en hij werd begraven in Nyeri, aan de voet van de Mount Kenya. Zijn levenswerk leeft echter voort: over de hele wereld zijn er tientallen miljoenen scouts en gidsen.


FOS Open Scouting

De Federatie

Teervoet ill1 2.png
Teervoet ill1 3.png

Je kent misschien enkel je eigen eenheid, maar je bent niet zeker alleen: in heel België zijn er van Limburg tot West-Vlaanderen tientallen andere eenheden waarin iedereen hetzelfde uniform draagt als jij. Samen vormen deze eenheden een grote vereniging – een federatie – die FOS Open Scouting heet.

Naast Open Scouting zijn er nog vier andere scoutsfederaties in België, met andere uniformen, andere gewoonten en soms zelfs een andere taal, maar het zijn allemaal echte gidsen en scouts.

Je herkent ze aan het officiële scoutskenteken (links) of gidsenkenteken (rechts) op hun uniform.

Kenteken

Teervoet ill1 4.png

Het kenteken van FOS Open Scouting bestaat uit drie delen: de lelie (de puntige lijnen), het klaverblad (de ronde lijnen) en de woorden “FOS Open Scouting”.

De lelie is wereldwijd het kenteken van scouting. De drie bladeren herinneren aan de drie punten van de belofte. Het klaverblad is wereldwijd het kenteken van de gidsen. Ook hier herinneren de drie bladeren aan de drie delen van de belofte.

Oorspronkelijk stonden de letters “F.O.S.” voor “Federatie voor Open Scoutisme”. In 2007 veranderde de naam van onze scouts- en gidsenbeweging officieel in “FOS Open Scouting”.

De kleuren hebben ook een betekenis: groen is de kleur van de hoop en de natuur, het buitenleven, wit is de kleur van vrede en blauw is de kleur van ons uniform.


Motto

Het motto van FOS Open scouting is hetzelfde als dat van de verkenners en gidsen in de hele wereld (Be Prepared!):

Steeds bereid!


Terug naar de inhoudsopgave van het Zakboekje Teervoet