Trackback

Uit FOSwiki

Deze pagina is een onderdeel van de pagina Social Media.
Je vindt er allerhande nuttige tips om jouw eenheid te profileren op het web.

Wat?

Tackback is een systeem om vanuit een weblog A een signaal te sturen naar weblog B. Op deze manier weten lezers van weblog B dat er op weblog A een mogelijk interessant berichtje werd gepost. Het is dus en manier van reageren op een posting van en een andere weblog.

Trackback versturen kan enkel met een weblogsysteem die dat ondersteunt en waarbij de signaleringsdienst is geactiveerd. Enkele ondersteunende systemen zijn MovableType, Pivot, Typepad en Web-log.nl.

Het versturen van een Trackback-sein werkt in principe niet veel anders dan kopiëren en plakken van het internetadres. Je kopieert en plakt het in het daartoe bestemde venster in het weblogsysteem. Schrijft er de bijhorende posting en schrijft de tekst weg.

Ontvangen van een Trackback-signaal is een passief proces. Wanneer de weblogbeheerder het systeem heeft geactiveerd, en de teller is onderaan de posting te zien, is het een kwestie van wachten tot dat de pings binnen komen.

Eenmaal een Trackback-signaal is verstuurt, kun je het niet meer terugroepen. De Trackback-samenvatting blijft op de ontvangende site staan tot dat de eigenaar van de weblog B het trackback-commentaar verwijdert.

Bronnen

Weblog van Erwin