Vergaderen

Uit FOSwiki

Waarom kwamen we eigenlijk samen? Da's de laatste keer dat je me hier gezien hebt, zo'n tijdsverlies! Wat is er nu eigenlijk gezegd? Als we nog eens samenkomen zal ik mijn gedacht eens zeggen! ...

Deze uitspraken kan je wel eens horen na een tak- of eenheidsraad. Als je dergelijke signalen opvangt betekent dit dat er iets mis is met de manier van vergaderen in je eenheid. Nochtans is het houden van goede gesprekken en vergaderingen noodzakelijk om bij te dragen tot een plezante en efficiënt werkende leidingsploeg.

Of het nu met je tak is of met de volledige leiding... er worden, zoals gezegd, vaak ettelijke uren aan de vergadertafel doorgebracht. Een vergadering voorbereiden en leiden is geen eenvoudige opdracht. En het is niet altijd even eenvoudig om te zeggen waar het probleem van een disfunctionele vergadering ligt. Rekening houden met de tips op onderstaande pagina's zal de vergaderduur verkorten en de efficiëntie ervan ongetwijfeld een stuk verhogen.

  • Omdat een Eenheidsraad de spil is van de eenheidswerking willen we hier afzonderlijk de nodige aandacht aan besteden.
  • Op de pagina over Vergadertechnieken laten we je kennis maken met de 10 do's en don'ts van een vergadering.
  • Er is tenslotte heel wat mogelijk om je vergadering actiever te maken. Maak hiervoor gebruik van enkele Vergadermethodieken.