Vlootcursussen

Uit FOSwiki

(Doorverwezen vanaf Vloot cursussen)

Elk jaar houdt de Vloot 6 nautische cursussen. De cursussen staan open voor alle FOS-leden, maar er wordt voorrang gegeven aan Sea-Scouts.

Roeicursussen

Roeicursus stilstaand water

Voor de eerste stapjes op het water is er de Roeicursus stilstaand water. De cursus is gespreid over één weekend, meestal het eerste weekend van oktober.

  • Zaterdag zijn er oefensessies waar men de verschillende technieken aanleert. Ook de theorie komt hier aan bod.
  • Zaterdagavond gaat het theoretische examen door.
  • Zondag wordt het praktische examen afgenomen.

Roeibrevet (niveau 1 in de cursus)

Hier leert men de verschillende roeicommando's begrijpen en hoe ze op te volgen. Op het water is het namelijk belangrijk dat alles duidelijk en correct gebeurt. De onderdelen en inventaris van een roeiboot alsook de eerste stappen inzake navigatie komen hier aan bod. Verder leert men de eerste knopen maken en leert men hun toepassing en eigenschappen kennen.

Veiligheid is natuurlijk het aandachtspunt op deze cursus. Alles staat of valt met een veilige vaart!

Commandobrevet (niveau 3 in de cursus)

Als je een commandobrevet overhandigd krijgt wil dit zeggen dat de cursusleiding je in staat acht om een roeiboot met bemanning veilig te besturen en je alle nodige technieken en reglementen machtig bent. Het spreekt dus voor zich dat de lat hier redelijk hoog gelegd wordt.

De voorrangsregels, inventarissen, bootbeheersing, geven van commando's en organiseren van een bemanning zijn hier enkele belangrijke punten. Ook een flink stuk schiemanswerk komt aan bod.

Roeicursus getijdenwater (niveau 5 in de cursus)

Deze cursus gaat telkens door in het weekend na de Roeicursus Stilstaand. Voor de meer ervaren roeiers is er de Roeicursus Getijdenwater. Roeien op getijdenwater is geen makkie, tij mee of tij tegen, een groot verschil. Aanleggen en afvaren en man over boord... Op stilstaand water lijkt dit eenvoudig, maar hoe gedraagt je boot zich met 3 knopen stroming? Hoe plan je een tocht op getijdenwater als er plaatsen zijn waar je met laagwater niet kunt passeren en hoe zit het met het verkeersregelement?

Het theoretisch gedeelte wordt voor de cursus reeds gedeeltelijk behandeld tijdens een theoriedag. De praktijk zie je tijdens de cursus zelf. Het is natuurlijk een goed idee om binnen je eigen eenheid alles al wat in te oefenen!

Zeilcursussen

Zeilcursus stilstaand water

Deze cursus gaat telkens door tijdens de eerste week van de Paasvakantie.

Fokkemaat (niveau 2 in de cursus)

Een goed bemanningslid is onontbeerlijk voor elke stuurman. Hoe dat moet leer je hier. het begin van de theorie wordt meegegeven zoals, bootsonderdelen, knopen, splitsen en werking aan boord.

Commandobrevet (niveau 4 in de cursus)

Zeilcursus getijdenwater (niveau 6 in de cursus)

Deze cursus gaat steeds door in de tweede week van de Paasvakantie, in Zeeland. Hier leer je alles wat je moet weten om een volwaardige schipper te worden op meerdaagse zeiltochten. De zeilers worden hier verder ingeleid in alle zeil-en motormanoeuvres op stromend water, meerdaagse tochtplanning, navigatie, eenvoudige meteorologie, EHBO,...

Inschrijven

In de aanloop naar elke cursus kan je je steeds online inschrijven op deze site: Inschrijvingsite Vloot.

De inschrijvingen zijn onderworpen aan 'de kleine lettertjes'.