200e De Vleermuis

Uit FOSwiki

Versie door Behaaglijke Fret (overleg | bijdragen) op 11 jun 2020 om 13:57 (Updaten)


DeVleermuis-weblogo.gif
14 voetstappen.png
Vleermuisbutton.PNG


200e De Vleermuis
(Landscouts)


Provincie: Oost-Vlaanderen
Plaats: Dikkelvenne

Opgericht: 1993
Leden: +200
Leiding: +30

Contact.png

Eenheidsleid(st)er: Quinten De Smet (Fret)
Telefoon: 0476710971
Website: http://www.devleermuis.be

E-mail: [email protected]06 boy.png
07 girl.png
Takindeling

Officële FOS indeling?: nee

Bevers-Zeehonden: van 6 jaar tot 7 jaar. VG's-Juniors: van 15 jaar tot 16 jaar.
Welpen: van 8 jaar tot 9 jaar. Seniors: van 17 jaar tot 17 jaar.
JVG's-Aspiranten: van 12 jaar tot 14 jaar. Leiding:vanaf 18 jaar11 tent.png
Lokaalverhuur

Geen verhuur.


Geschiedenis

In 1994 werd "Scoutsgroep De Vleermuis" opgericht als VVKSM-groep in Dikkelvenne, dit op vraag van de oudervereniging van de plaatselijke vrije basisschool.

Na zo'n 3 jaar sloot de groep zich aan bij F.O.S. De eenheid koos als kleuren beige en blauw, en het nummer 200. De overstap naar FOS ging uiteraard niet zonder slag of stoot. 12 jaar na datum grapte Okapi daarover:

"Beste mensen, we wouden een dorps-oorlog ontketenen. Wel, het is gelukt."

In de beginjaren kwam veel leiding uit JH "de Barst". Als later in dit pand café "de Betoverde Maan" komt, wordt dit het nieuwe stamcafé.

De eenheid groeit sterk (dichtstbij zijn VVKSM in Melsen en Asper, en FOS in Zwalm), en de oude lokalen (Nijverheidstraat 4) zijn te klein geworden.

Nijverheidsstraat 4: huis met daarachter een oude toneelzaal, aan de zijkant is een verharde koer, waar het sjorhout gestockeerd wordt.
De wekelijkse activiteiten (opening en sluiting) gaan door op een weide naast het kasteel.

Er wordt in samenspraak met de gemeente grond aangekocht, voor de bouw van een nieuw lokaal. In 2003 keert het materiaal na het zomerkamp terug naar het nieuwe lokaal, en wordt het oude lokaal verlaten. In 2003 ontbrak nog sanitair, waterleiding,... Deze werken komen op de schouders van de eigen vrijwilligers terecht. Het duurt nog tot de lente van 2005 aleer het lokaal officieel geopend wordt.

Een jaar later wordt een nieuwe, interactieve, website gelanceerd. Deze site vervangt zeer snel de 3-maandelijkse InfoVleratie (=ledenboekje). Voor de zomerkampen wordt nog tweemaal een kamp-InfoVleratie uitgegeven, vanaf 2009 wordt ter vervanging een heuse kamp-pagina op de website geplaatst.

Onder het motto "foto's zijn ons collectief geheugen" is aan de website flickr-account gekoppeld, met een immens foto-archief van de eenheid. De meest memorabele constructie zijn er hier nog eens uitgelicht.

Bron(nen)

Bron(nen):