Aidsbekerspel

Uit FOSwiki

09 team.png

Auteur: Centrum voor informatieve spelen (www.spelinfo.be)
Eenheid auteur: onbekend

Spelverloop:
Bij aanvang van het spel krijgt iedereen een rol. Een kaart vertelt iets over je achtergrond: hobby, persoonsbeschrijving, bijzondere kenmerken en een specifieke spelopdracht: De ene zal bij het vrijen steeds een condoom willen gebruiken, de andere is wat losser en weer een andere trekt zich hier helemaal niets van aan. Elke speler krijgt bovendien een doorzichtige plastieken beker waarin een melkachtige vloeistof zit (water met een paar druppels melk). Dit stelt de lichaamssappen voor.

Kennismakingsronde
Eerst wordt een kennismakingsronde gehouden. Om het ijs te breken en om de namen die bij de rollen horen wat gewoon te worden, kun je ook wat naamspelletjes spelen, bvb: krantenknuppel.

Kernronde
Eventueel kun je ervoor kiezen om nog een korte extra kennismaking in te bouwen, waarbij ze gesprekjes aangaan zonder over te gaan tot het vrijen. Bij sommige groepen kan dit helpen om het spel op gang te brengen, andere groepen hebben deze tussenfase niet nodig.
De spelers proberen vervolgens diepgaander met elkaar in contact te komen met het oog op seksueel contact. Op basis van hun rol gaan spelers telkens per 2 een gesprekje aan. Hierna beslissen ze of ze al dan niet willen vrijen, aan de hand van het M- (met condoom), Z- (zonder condoom) of N- (niet vrijen) kaartje. Indien de rol van de speler deze belet om te vrijen, wendt hij zich gewoon af. Indien beide spelers beslissen om te vrijen, moeten ze nog overeenkomen of dit veilig (met condoom) of onveilig zal gebeuren. De spelopdrachten op de rollenkaarten sturen hierbij het spelverloop. Indien beide spelers beslissen om een condoom te gebruiken, klinken ze beide bekers gewoon tegen elkaar (hun lichaamssappen worden niet vermengd). Beslissen ze echter om onveilig te vrijen, dan wordt de inhoud van beide bekers met elkaar gemengd.
Dit gaat zo verder totdat de spelbegeleider beslist dat deze fase van het spel ten einde loopt. Die spelbegeleider heeft een heel belangrijke rol. Hij moet de spelers er heel goed attent op maken dat ze hun 'rol' moeten blijven spelen.

HIV-test en nabespreking
Er is één iets wat de spelers nog niet weten: de bekers die ze bij de start kregen, zijn gemanipuleerd! Enkele bekers bevatten geen melk, maar wel gewoon opgelost zetmeel. De spelers die deze bekers kregen zijn diegenen die een rol kregen van een personage dat graag zonder condoom vrijt. Dat wordt nu voorzichtig kenbaar gemaakt. De spelbegeleider zegt iets inde aard van 'Beste jongens en meisjes, we zitten met een probleem. Eén of meerdere onder jullie hadden bij aanvang van het spel aids. Dat wisten ze niet. Hopelijk hebben ze niemand anders besmet'.
Daar zitten de spelers nu beduusd naar elkaar te staren. Het wordt nog spannender als de spelbegeleider nu een flesje lugoloplossing bovenhaalt en bij iedereen een druppeltje lugol in zijn beker dropt. Wie besmet is (dus zetmeel in zijn beker heeft), ziet dit meteen. Zijn beker wordt plotseling blauw! Deze speler was misschien besmet bij de start van het spel of is besmet geraakt tijdens het spel.
Het spelregelboekje geeft de spelbegeleider heel wat tips en suggesties om deze ervaringen te bespreken. En dit is echt essentieel. Het is erg belangrijk dat de jongeren kunnen spreken. Dit spel moet in zijn juiste context geplaatst worden. Neem de tijd voor de nabespreking en laat zeker volgende elementen aan bod komen:
- hoe hebben de spelers het spel ervaren? Laat ze eerst wat stoom afblazen over het spel zelf en over de verrassing van de besmetting
- wat weten de spelers over aids, HIV en andere SOA? En over veilig vrijen?
- Hoe staan ze hier zelf tegenover en wat nemen ze mee uit dit spel?
Wie voor een goede sfeerschepping en een ondersteunende nabespreking zorgt, laat jongeren aan den lijve voelen hoe makkelijk aids zich kan verspreiden als je er even niet aan denkt om veilig te vrijen.

Benodigdheden:speldoos met daarin:
- touw, bekers, rolomschrijvingen, spelboekje met volledige uitleg
FOS-eenheden kunnen de speldoos gratis ontlenen bij FOS Open Scouting via [email protected] of 09/245 45 86. Neem contact met ons op en dan bekijken we hoe dit makkelijkst tot bij jou raakt.

verder zorg je zelf nog voor:
- materiaal voor inkleding van het lokaal (bvb: fuifzaal, cafe, cinema...)
- eventueel verkleedmateriaal of attributen
- contactkaart per speler (kopiëren uit het spelboekje)
- M-, Z- en N-kaart per speler (kopiëren uit het spelboekje)
- balpen per speler

- ingrediënten voor het HIV-effect: water, melk en zetmeeloplossing (recept vind je in het spelboekje)


Geschikt voor: VG's-Juniors,Seniors
Soort activiteit: voor binnen,