Beugelzaag: verschil tussen versies

Uit FOSwiki

(Nieuwe pagina: <p align='right'>'''Terug naar de pagina Werkmateriaal.'''<br></p> Een beugelzaag bestaat uit een metalen beugel waartussen een hardstalen zaagblad is gespannen. Grote beugelzage...)
 
 
Regel 17: Regel 17:
 
{{tipbox1|Doe het zelf: Ben je de beschermhoes kwijt? Neem dan een stuk tuinslang met de lengte van je zaagblad. Snij de slang met je zakmes in de lengterichting open. Je kunt de tuinslang nu over je zaagblad schuiven. Simpel en veilig!}}
 
{{tipbox1|Doe het zelf: Ben je de beschermhoes kwijt? Neem dan een stuk tuinslang met de lengte van je zaagblad. Snij de slang met je zakmes in de lengterichting open. Je kunt de tuinslang nu over je zaagblad schuiven. Simpel en veilig!}}
  
[[Categorie:Scoutstechnieken]]
+
[[Categorie:Werkmateriaal]]

Huidige versie van 2 feb 2011 om 14:51

Terug naar de pagina Werkmateriaal.

Een beugelzaag bestaat uit een metalen beugel waartussen een hardstalen zaagblad is gespannen. Grote beugelzagen gebruik je voor het vellen van bomen en het zagen van stammen in meterstukken. Je kan dit soort zaag met twee personen gebruiken. De tanden van de zaag zijn aan twee kanten geslepen, zodat beide personen beurtelings kunnen trekken. Een kleinere beugelzaag gebruik je om takken af te zagen. Deze zaag kan je op je eentje gebruiken.

Gebruik & veiligheid

  • Hou er rekening mee dat het zaagblad soms uit de zaagsnede kan springen en je hand kan raken. Draag dus altijd werkhandschoenen en zet je hand niet te dicht bij de zaagsnede.
  • Ga in lichte spreidstand staan. Als je rechtshandig bent, zet je best je linkervoet evenwijdig met de zaag. Je rechtervoet staat hier schuin achter. Als je linkshandig bent, doe je het omgekeerde.
  • Laat het hout rusten op een zaagbok, houtblok of ander steunpunt. Zaag het hout niet tussen twee steunpunten, want dan duw je tijdens het zagen de snede dicht en komt je zaag vast te zitten. Zaag het hout dus voorbij het steunpunt. De snede zal zich dan door de zwaartekracht openzetten, waardoor je makkelijk kan zagen.
  • Leg de zaagsnede op het hout en maak grote, rustige halen, zodat je het blad over de hele lengte benut. Oefen vooral geen druk uit op het zaagblad.

Opruimen & onderhoud

  • Laat een zaag niet rondslingeren, maar berg ze na gebruik onmiddellijk terug op.
  • Veeg na gebruik het zaagblad schoon, vet het in en plaats de beschermhoes over het blad.
  • Vijlen en schuinzetten van de zaagtanden laat je best aan vakmensen over.
  • Ontspan de zaag als je hem voor langere tijd opbergt.

TIP
Doe het zelf: Ben je de beschermhoes kwijt? Neem dan een stuk tuinslang met de lengte van je zaagblad. Snij de slang met je zakmes in de lengterichting open. Je kunt de tuinslang nu over je zaagblad schuiven. Simpel en veilig!