Cursus Eenheidsleiding

Uit FOSwiki

Cursus Eenheidsleiding is een cursus van TRAVO

Wie

Ik ben eenheidsleid(st)er of assistent eenheidsleid(st)er. Ik wil bewust en gezond leren omgaan met mensen, met eenheidsactiviteiten en met mezelf als EL of AEL. Ik ben bereid om andere EL’s en AEL's te leren kennen en om met hen ervaringen en tips uit te wisselen.

Wat

De kans om met andere EL’s en AEL's jezelf als EL of AEL verder te vormen op een weekend. En je schenkt jezelf meteen enkele dagen ontspanning binnen je eigen scoutsjaar.

Het is mogelijk om drie jaar lang alle weekends (1 in het najaar en 1 in het voorjaar) te volgen (6 in totaal dus) en telkens een andere inhoud voorgeschoteld te krijgen. Op de weekends zelf worden immers twee lijnen met sessies aangeboden: een sessiereeks voor eerder beginnende en onervaren EL's of AEL's, en een sessiereeks voor eerder ervaren EL's of AEL's.

  • Per werkjaar zijn de sessiereeksen voor onervaren eenheidsleiding verschillend per weekend. Ze worden wel jaarlijks herhaald. (Sessiereeks A in het najaar en sessiereeks B in het voorjaar.)
  • Ook de sessies voor eerder ervaren eenheidsleiding zijn verschillend. Deze worden om de twee jaar herhaald. (Sessiereeks C in het najaar van jaar X, sessiereeks D in het voorjaar van jaar X+1, sessiereeks E in het najaar van jaar X+1 en sessiereeks F in het voorjaar van jaar X+2.)

Alle weekends en sessiereeksen staan los van elkaar. Je kan dus op weekend komen wanneer je maar wil. Je dient voor elk weekend wel voor één van beide sessiereeksen te kiezen (ofwel A, of C/E | ofwel B, of D/F). Voor elk weekend zal duidelijk het inhoudelijk aanbod van dat weekend gecommuniceerd worden op de FOS-website.

Je zal merken dat het aanbod heel divers is. Er wordt geprobeerd voor elk wat wils aan te bieden: onder andere verzekeringen, FOS administratie & eenheidsadministratie, vzw’s, gemeente, conflicthantering, financieel beleid, rekruteren, eigen vrijwilligersmanagement, rol van de EL, veranderingsmanagement, langetermijnplanning, eenheidsstructuren, jaarplanning, projectmatig werken, communicatie intern & extern, kamporganisatie,…

Periode

Jaarlijks worden er twee weekends aangeboden. 1 in het najaar en 1 in het voorjaar (werkjaar 2008-2009: op 24-26 oktober 2008 en 13-15 februari 2009). Hou je FOS-kalender dus in het oog. Elk weekend heeft een andere inhoud (zie hoger).

Kostprijs

De prijs per weekend bedraagt 37 euro. (dit is een richtbedrag, check hier voor het precieze bedrag)

Attest

Na de cursus krijg je een attest van deelname dat door veel steden en gemeenten gehonoreerd wordt met subsidiëring.

Inschrijven

Inschrijven kan via de FOS-website - EL Lees ook de Algemene Voorwaarden.

Bron(nen)

Bron(nen):