Da's duidelijk

Uit FOSwiki

Dasduidelijk-LOGO.jpg

Ontstaan campagne

'FOS Open Scouting da's duidelijk' is een campagne die in september 2011 werd gelanceerd door FOS Nationaal. Door middel van de campagne worden een aantal communicatiedragers verbonden onder één stijl en één slogan. Anderzijds biedt de campagne de eenheden de kans om zelf met het aangeboden materiaal aan de slag te gaan. Alle tools om zelf een ledenwerving-, leidingswerving-, feest-, of andere campagne op te zetten zijn aanwezig.

FOS Open Scouting da’s duidelijk: een DIY-campagne

“FOS Open Scouting da’s duidelijk” is een DIY-campagne: Do It Yourself. Want jij en je eenheid kunnen het zélf veel beter. De federatie reikt je de nodige tools aan. Op basis van de eenheidsbehoeften bouw je een campagne op jouw eenheidsmaat.

De campagne uit de doeken

De campagne die jouw eenheid nodig heeft, maar WAAROM?

Zwijgen is zilver, showen is goud. Toon wie je bent! Zorg dat mensen weten dat jullie eenheid bestaat. Geen betere manier om leiding en leden te werven dan te tonen wie jullie echt zijn, en waarom jullie keer op keer zo veel plezier hebben met elkaar. Maar het moet niet allemaal leiding- en ledenwerving zijn wat de klok slaat. Deze campagne is er ook om eens simpelweg trots te kunnen zijn om wie jullie zijn en wat jullie doen. “Wij zijn van FOS Open Scouting, en da’s heel duidelijk. Want die scouts is een deel van wie we zijn!”

Do It Yourself (DIY)

De campagne “FOS Open Scouting da’s duidelijk” is DIY. De federatie geeft jouw eenheid de blokkendoos, maar jullie bouwen zelf de campagne die jullie nodig hebben. Een grootse ledenwervingscampagne? Een manier om de buurt te laten weten dat jullie geen stelletje ongeregeld zijn? Een antwoord op het nijpend leidingstekort? Een campagne om jullie 80-jarig bestaan te vieren? … De onderdelen van deze campagne komen handig van pas.

Deze campagneblokkendoos bevat …

Lidbandjes

Elk lid van FOS Open Scouting kan dat voortaan 365 dagen in het jaar, 7 dagen in de week, 24 op 24 tonen met zijn of haar ledenbandjes. Geen lidkaart meer, maar een ledenbandje om te tonen dat jij er in 2011-2012 helemaal bij hoort. Klasgenoten, vrienden, buren of wildvreemden in de straat worden onvermijdelijk nieuwsgierig.

Buttonkrijtbordje

Elke eenheid ontvangt één buttonkrijtbordje. Aan de ene zijde vind je een FOS-logo, de andere zwarte zijde is beschrijfbaar met krijt. We dagen elke eenheid uit om met haar leden op de foto te gaan. De enige vraag die we stellen is “Waarom ben jij bij de scouts?”. De kinderen of jonge gasten op de foto schrijven met krijt op waarom zij week na week terug blijven komen, en gaan goedlachs op de foto.

De campagnewebsite: dasduidelijk.be

Op deze website vind je een woordje uitleg over de hele campagne. Maar het belangrijkste deel is het DOE-gedeelte.

  1. Foto’s Uploaden & delen: Load je eenheidsfoto’s op, zodat andere Fossers kunnen zien waarom jouw leden keifier zijn. Deze foto’s kan je meteen delen en wijd verspreiden langs allerlei online social media. Je eigen kleine virale campagne. Geen betere reclame dan de woorden van je grootste fans!
  2. Affiche maken: Reclame maken. Allemaal goed en wel, maar wie gaat de affiche maken om dit te doen? Niet elke eenheid heeft een scout lopen die een prachtig posterontwerp uit zijn mouw schudt. Op deze website load je simpelweg je foto op in een postersjabloon, en er komt een affiche uitgerold! Je bestelt dit alles bij een drukker, en klaar is kees!

Postersdasduidelijk.jpg

Ouderbrochure

Ouders hebben veel vragen. En hoewel de eenheid alle antwoorden heeft, raakt die info niet altijd tot in de uithoek van het verste ouder-oor. Daarom besloot de federatie de ouders van een aantal zaken zelf op de hoogte te brengen. Veiligheid, het uniform, het engagement van de leidingsploeg, etc. Het zijn onderwerpen die worden aangesneden in de kleine folder. In 2011 krijgen alle ouders van leden & leiding deze folder opgestuurd. Vanaf 2012 krijgen enkel de nieuwkomers de plooifolder in de bus.


Niemand verplicht je om met deze blokkenboos een campagne te gaan bouwen. Maar eenheden die het willen, die kunnen dat wel. De federatie reikt je alles aan zodat jouw eenheid met een minimum aan inspanning een maximum aan resultaat boekt.

Zie ook