De fundamenten - inleiding (versie tot AV van 10 november 2012)

Uit FOSwiki

‘De Fundamenten van Open Scouting’ zijn al enkele jaren bekend als het document dat onze scouts- en gidsenwerking uitdiept en verduidelijkt.

De oorspronkelijke versie van de Fundamenten van Open Scouting werd met inbreng van eenheden, provincies en ploegen door het kernteam van de Ploeg Programma gekneed en in 2003 op papier gezet. Deze versie werd enkele jaren later lichtjes geactualiseerd en dat resultaat heb je nu in handen.

In de Fundamenten gaan we op zoek naar het antwoord op ‘Wat is Open Scouting?’. Concrete en praktische tips over takspelen en tochten zul je hier dus niet vinden. Deze bundel heeft een ander doel voor ogen. De Fundamenten willen je een spiegel voorhouden bij het nadenken over je eigen scoutswerking. Spel en amusement zijn heel belangrijk, daarvan zijn we overtuigd, maar onze Fundamenten gaan net een tikkeltje dieper en willen bijdragen tot een stevig uitgebouwde en onderbouwde scouts- en gidsenwerking. We hopen dan ook dat deze bundel geregeld op tak- en eenheidsraden op tafel komt.

Tot onderweg!

Over de piramide

Piramide.jpg
Toen de Egyptenaren hun vierhoekige piramides als monument voor hun goden opzetten, twijfelden ze er niet aan dat ze er voor eeuwig zouden staan. Open Scouting is een, misschien minder bekend, maar volgens ons wel even mooi en duurzaam monument. We zijn uiteindelijk al meer dan 100 jaar bezig...


De piramide, ons symbool, is dan ook gebouwd op een stevig fundament: onze missie en visie op scouting. Drie zijden voor de belangrijke onderdelen van onze werking: de waarden die we kinderen en jongeren trachten mee te geven, de speelterreinen en de gebruikte methodes.


We kiezen ook voor een piramide omdat elke leeftijdsgroep, elke verdieping, op zijn eigen manier met de drie zijden en de fundamenten omgaat.


Toch zijn die verschillende verdiepingen, zijden en fundamenten naadloos op elkaar afgestemd, zodat het geheel een krachtig en stevig bouwwerk vormt.

inleiding - de basis - de drie zijden - de binnenkant - aan de slag