Een goede Bever- Zeehondenleid(st)er

Uit FOSwiki

Versie door Klipdas (200e De Vleermuis) (overleg | bijdragen) op 11 mrt 2010 om 00:06

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

-Word je niet direct, je leert het door ervaring op te doen. Het is een leerproces dat eigenlijk nooit stopt. Na een tijd ken je wel de kneepjes van het vak, maar de uitdaging stopt nooit. Eens je een ervaren rot bent zal je bijvoorbeeld minder ervaren mensen op sleeptouw nemen, wat op zich alweer een nieuwe uitdaging vormt. Andersom kan jij als ervaren leid(st)er even goed nieuwe invalshoeken ontdekken door samen te werken met jonge, enthousiaste leiding.

-Staat nooit alleen, maar functioneert binnen een team. Samenwerkingszin is dus een must! Hoewel het niet altijd evident is, heeft het zeker zijn voordelen. Je staat er niet alleen voor, je kan leren van medeleiding, je kan elkaar aanvullen enz. Jouw zwaktes kunnen worden opgevangen door anderen hun sterktes en vice versa. Het is dus belangrijk te streven naar een complementair leidersteam dat voor elkaar instaat en elkaar aanvult waar nodig. Een team = gemotiveerd en geëngageerd, iedereen staat op dezelfde lijn.

-Is zich bewustzijn dat hij/zij voorkeuren heeft voor bepaalde Bevers- Zeehonden en anderen dus minder graag heeft. Juist door hiervan bewust te zijn, kan de leid(st)er zijn/ haar aandacht voor alle Bevers- Zeehonden meer en beter gaan spreiden. Zo leer je alle Bevers- Zeehonden kennen, en misschien was je eerste indruk van sommigen wel verkeerd. Als leid(st)er getuigd dit van een open houding waardoor je je eigen grenzen verlegd.

-Is eerlijk, is echt. Bevers- Zeehonden voelen snel aan wanneer iemand niet spontaan is of ‘onecht’ doet. Het is geen schande om als leid(st)er te zeggen dat je iets niet weet, of dat je hierbij hulp nodig hebt van anderen, ook niet naar de Bevers- Zeehonden toe. Het zal je kinderen stimuleren zelf zo een houding aan te nemen, want als leid(st)er heb je immers een voorbeeldfunctie, de kinderen kijken meer naar je op dan je soms zou durven vermoeden.

-Kan zich gelijkwaardig aan de kinderen opstellen. Als leid(st)er ben je, ondanks het feit dat je een verantwoordelijkheidsfunctie hebt, niet verheven boven je kinderen. Doe gerust mee aan de activiteiten die je hen voorlegt, het zal hun vast en zeker ertoe aanzetten er zelf ook in mee te gaan. Bovendien vinden ze het echt leuk als hun leiding meedoet en zich laat gaan. Hou er wel rekening mee dat je als leid(st)er het overzicht over de tak moet kunnen behouden. Meedoen aan de activiteiten en opgaan in de leefwereld van de Bevers/Zeehonden is een must, maar je blijft hun leid(st)er. Soms is het nodig je als leid(st)er eens goed kwaad te maken of juist enorm vrolijk te maken over iets, wees vooral niet te verlegen dit te doen, het is immers ook een facet van het leid(st)er zijn. Een spiegel voor jezelf?

-Is zich bewust van zijn/ haar voorbeeldfunctie. Zoals eerder gezegd kijken de kinderen vaak naar je op, meer nog, ze gaan je soms zelfs imiteren. Rook, - drink- en vloekgedrag kan je dus maar beter vermijden in de buurt van de kinderen, heus niet alleen omdat het ongezond is. Zo wacht je best als leid(st)er met eten en drinken tot het ook is toegestaan voor de kinderen.
-Als leid(st)er heb je ook respect voor het materiaal. De Bevers- Zeehonden zullen je voorbeeld misschien wel aannemen…

-Heeft respect voor zichzelf, zijn/haar medeleiding en voor de Bevers/Zeehonden. Bovendien is hij/ zij hierin consequent.

-Fantasie en inlevingsvermogenprikkelen, leuk voor de kinderen, maar ook voor jezelf

-Inspelen op leefwereld, noden en interesses van de Bevers/Zeehonden op gelijke voet komen en vertrouwen

-Enthousiasme werkt aanstekelijk

-Niet: ironie, sarcasme en cynisme

-Zorgt voor herkenbaarheid en veiligheid (belangrijke nood)herhaling in activiteit (vaste, terugkerende zaken 4- uurtje, verzameling, ...)

-Grondige voorbereiding van elke activiteit structuur, veiligheid en geborgenheid, 5 W’s

-Leiding moet ook tijd nemen voor zichzelf burnout

-Coëducatie: mannelijke en vrouwelijke leiding, activiteiten gericht op meisjes en jongens

-Afwisseling in het programma

-Kennis van EHBO binnen leidersploeg

-vertrouwenspersoon

-Coëducatie: mannelijke en vrouwelijke leiding, activiteiten gericht op meisjes en jongens