Fourage

Uit FOSwiki

Deze pagina is een onderdeel van de pagina Op kamp.
Je kan er verder doorklikken naar allerhande praktische kampinformatie.

Op kamp gaan ... dat betekent ook een bende hongerig knorrende magen. Gelukkig is de fourage- of kookploeg om dat probleem aan te pakken.

Organisatie kookploeg

Voorbereiding

Samenstelling

Verantwoordelijkheden

Taken

Op voorhand maak je best duidelijke afspraken tussen de leidingploeg en de kookploeg. Spreek duidelijk af wat je precies van de kookploeg verwacht. Enkele vragen die je al op voorhand kan bekijken zijn:

 • Moet de kookploeg een menu opstellen?
 • Met welke aspecten van het kampprogramma moeten ze rekening houden (dagindeling, tweedaagse, omgekeerde dag, lunchpakket voor een dagtocht, inkleding in het kampthema)?
 • Welk budget mag de kookploeg besteden? Hoe verlopen de betalingen? Op welke manier moet de kookploeg de uitgaven bijhouden?
 • Opstellen van de boodschappenlijst?
 • Aankopen voor het vertrek:
  • wie doet aankopen?
  • prijs?
  • hoeveelheid?
  • bewaarfactor?
 • Aankopen ter plaatse:
  • Kampbezoek: afspraak met leveranciers?
  • wie?
  • financiële verwerking?

Dagroutine


Inrichting keukenterrein

Waarop letten?

Keukentent

Fourage

Materiaal

Afval


Budget

Koken voor minder geld

 • Ga je met je jeugdbeweging deze zomer op kamp in Wallonië? Dan kan je een beroep doen op voedselsubsidies van APAQ-W, het Waals agentschap ter promotie van een kwaliteitsvolle landbouw. APAQ-W voert elk jaar een actie, dit jaar onder de noemer “Au Camp, Mangeons wallon”. Wanneer je tijdens het kamp producten van Waalse herkomst aankoopt krijg je tot 10 euro per deelnemer (inclusief begeleiders), met een maximum van € 800 per kamp. In ruil moet je plaatselijke producten bij lokale handelaars aankopen & een activiteit doen rond het thema (bvb een boerderijbezoek). Surf naar de website van APAQ-W voor meer informatie over de voorwaarden.
 • Bij Colruyt kan je zoals steeds terecht om 3% korting te krijgen op je aankopen en nu ook -20 % op vlees uit hun beenhouwerij. Klassieke extra is nog steeds de gratis bal. Vergeet hiervoor wel je jeugdkortingskaart niet aan te vragen! Dit kan je eenvoudig doen via de website van de Colruyt (kijk bij klantendiensten / Op Kamp). Verder kan je ook snuisteren in hun kamprecepten. Ook Collivery werkt op kamp: je hebt dezelfde voordelen als in de winkel en er zijn speciale voordeelverpakkingen voor groepen die je in de winkel niet vindt. Surf naar www.collivery.be en klik door naar ‘jeugdkampen’ voor alle info.
 • Bij Delhaize moet je minstens drie weken voor het kamp een inschrijvingsformulier invullen. Doe je dit, dan sturen ze je een welkomstpakket met kortingskaart, 4 bonnen en een cadeau (een compact fotoalbum t.w.v. €7,50). De kortingskaart laat je toe om van een korting van 5% te genieten op al je aankopen (behalve alcohol en sigaretten) voor en tijdens het kamp. Leuk extraatje: in de maanden na het kamp krijg je ook nog eens enkele ‘benefit cards’ die je ook recht geven op 5% korting op een aankoop. Je kan deze ook verspreiden onder je leden, leiding, ouders en sympathisanten.
 • Bij Carrefour kan je een kortingskaart downloaden tussen 16 juni en 31 augustus. Met deze kaart én op vertoon van je lidjaart krijg je gedurende deze periode een korting van 5% op je aankopen in de Carrefour-hypermarkten en een aantal GB/Market-supermarkten (die je via de zelfde site kan terugvinden)
 • Makro pakt dit jaar uit met een speciale inspanning voor jeugdbewegingen met een korting van 6%. Neem best wel je lidkaart mee als bewijsje aan de kassa. Speciaal voor jeugdbewegingen hebben ze nu ook allerlei kampeerartikelen in de aanbieding.
 • Ook Renmans pakt uit met kortingen. Welke? Dat is niet helemaal duidelijk, maar je kan bellen naar het gratis infonummer 0800/90002 of een mail sturen naar [email protected] De verantwoordelijke van de streek waar het kamp doorgaat contacteert je dan om de kortingen te bespreken.
 • Bij Joyvalle kun je gratis melk verdienen voor je kamp, maar dan moet je nu al alle rode actieflapjes uit je melkdozen beginnen sparen (en je hele netwerk daarvoor inschakelen). Per 10 flapjes krijg je 1l gratis melk voor op kamp, als je ze instuurt voor 6 juni. Alle info op deze website


Milieuvriendelijk koken

Op de pagina milieuvriendelijk scouten op kamp vind je meer info over afvalarm koken.Denk aan het milieu en probeer je kampvoedsel lokaal in te kopen. Op www.fermweb.be krijg je alvast voor Vlaanderen een overzicht van landbouwers waar je rechtstreeks 'bij de boer' kunt aankopen.

Afval sorteren Ook op kamp sorteer je het afval zo goed mogelijk. Informeer vooraf bij de kampuitbater of desnoods bij de gemeentelijke milieudienst hoe het precies zit met de afvalophaling. Waar koop je de juiste vuilniszakken aan? Op welke dag moet je welke vuilzak op straat zetten? Of wordt er met afvalcontainers gewerkt? Moet je zelf naar het containerpark, en waar is het dichtstbijzijnde? In de 44 gemeenten van de provincie Luxemburg gelden doorgedreven sorteerregels en moet je het afval zelf wegbrengen naar het containerpark. Plastic flessen moeten bijvoorbeeld nog per kleur gesorteerd worden. De plaatselijke intercommunale verspreidt posters als ‘sorteerwijzer’.

www.opkamp.be/pagina/afval

De intercommunale in Luxemburg kan je contacteren via http://www.idelux-aive.be/pages/wwwroot_lang_nl/index.html?LANG=n

Technische fiches Milieuvriendelijk op kamp Op kamp gaan is tijd doorbrengen in de natuur. Om met zoveel mogelijk respect om te gaan met die natuur ontwikkelden De Ambrassade en Ecolife technische fiches voor een ecologisch kamp. In deze fiches staan concrete tips over hoe je energiezuinig kan koken, hoe je voedingswaren en drank koel houdt, water kan opwarmen,...

www.opkamp.be/pagina/technische-fiches-voor-op-kamp

Nog meer tips en suggesties voor een milieuvriendelijke keukentent vind je op opkamp.be.

Voedselveiligheid

Beter voorkomen dan genezen: enkele tips!

Een voedselvergifting op kamp? Liever niet, horen wij je denken. Maar het gebeurt vlugger dan je denkt. Voedsel dat wordt besmet door ziektekiemen of gifstoffen kan leiden tot dit schone kwaaltje, met Salmonella als bekendste voorbeeld. De klachten zijn misselijkheid, plotselinge buikkrampen, overgeven en diarree.

Verhit je voedsel

Je kan het risico sterk verminderen door het voedsel voldoende te verhitten. Niet alleen vlees, maar ook schotels, dooiwater, je handen, … kunnen besmetting veroorzaken. Ook rauwe groenten kunnen besmet zijn. Een droge omgeving, zout, zuur en zoet zijn hinderpalen voor vermeerdering van bacteriën. Wanneer je het voedsel in de koelkast bewaart, rem je de ontwikkeling van bacteriën weliswaar af, maar sterven doen ze niet. Ook bij het invriezen blijven ze sluimeren in het voedsel. Alleen bij verhitting tot minstens 60° Celsius gaan ze dood. Dat kan door koken, bakken en braden.

Koel je voedsel

Een koelkast of een koele ruimte is onontbeerlijk om je producten vers te houden. 7°C is het absolute maximum voor bewaren van voeding. Sommige producten zoals vleesbereidingen, gehakt en verse vis hebben zelfs een nog lagere temperatuur nodig, namelijk maximum 4°C.

Gebruik de koelkast wijs

Bewaar je vis en vlees het dichtst bij het koelelement. Dit is doorgaans bovenaan in de koelkast. De zuivelproducten mogen in het midden, terwijl groenten en fruit onderaan horen. Om zeker te zijn dat je koelkast voldoende koelt en dus beschermt tegen bacteriën, plaats je best een thermometer in de koelkast.

Ai, geen koelkast

Heb je geen koelruimte, vermijd dan zeker om bederfbare producten mee te brengen naar de kampplaats. Hou het dan bij droge voeding en conserven. Bederfbare eetwaren koop je best ter plaatse en zo kort mogelijk vóór de bereiding.

De diepvriezer en zijn troeven

De diepvries lijkt je misschien een overbodige luxe, maar is het niet altijd. Je kan de producten aankopen op het moment dat ze goedkoop zijn, je kan je gerechten vooraf klaarmaken en voedselresten veilige bewaren. Nadelen zijn er natuurlijk ook. Je hebt bijvoorbeeld (logisch) een koelkast nodig, alsook elektriciteit. Ook het transport moet beter worden gepland en het invriezen moet ook correct gebeuren anders vries je de bacteriën gewoon in. Ook het ontdooien van de producten houdt een risico in en moet dus volgens de regels van de kunst gebeuren.

Drinkbaar water?

Drinkwater water dat gebruikt kan worden voor de bereiding van voedsel, komt in ons land vooral voor in de vorm van leidingwater. Dat water moet aan vrij strenge normen voldoen. In een kampgebouw is het water doorgaans afkomstig van het waterleidingnet. Is dit niet het geval (vaak voorkomend bij tentenkampen), vraag dan of de eigenaar een recent attest met goedkeuring van het water kan voorleggen. Zo’n attest moet uitgereikt zijn door een ontleedcentrum dat werd erkend door het Instituut voor Hygiëne en Epidemiologie.

Wees voorzichtig met het gebruik van niet-drinkbaar water. Regenwater, opgevangen in zuivere vaten, kan je gebruiken voor douches en baden. Regenwater verzameld via dakgoten, bevat het afgespoelde vuil van het dak en is bijgevolg ongeschikt om te koken en om je te wassen. Je kan het wel gebruiken om te poetsen, maar niet om de vaat te doen!

Bij de aftappunten van water dat niet drinkbaar is, breng je best een goed zichtbare en duidelijke waarschuwing aan. Breng je leden ook op de hoogte van waar ze wel drinkbaar water kunnen krijgen. Wees ook voorzichtig met water dat uit grote citernes komt. De ervaring leert dat heel wat problemen hun oorzaak vinden in vuil water.

Bederf je zomerkamp niet!

Onder deze noemer bracht het Federaal Voedselagentschap een brochure uit rond voedselveiligheid op kamp. Ga je deze zomer op kamp en kook je zelf, sla er dan zeker deze bondige brochure op na (of bezorg hem aan je kookploeg). Zo zorg je mee voor een geslaagd kamp zonder buikpijn of misselijkheid. Je kan deze publicatie downloaden in PDF-vorm. Wil je een gedrukt exemplaar, dan kan je dat gratis bestellen bij het FAVV via www.favv.be/thematischepublicaties/kamp.asp. Meer informatie of bijkomend materiaal kan je verkrijgen via mail naar [email protected] of bel naar het gratis nummer 0800 13 550.
Menu

Samenstellen

Op het net kan je als kampkok heel wat nuttige informatie terugvinden. Een goede webtip is www.kokenopkamp.be. Deze deelsite van Jeugdwerknet bevat een receptendatabank. Alle recepten zijn ontwikkeld voor groepen van minstens 10 personen, maar via een handige calculator kun je de ingrediënten op maat laten herberekenen naar je eigen wensen (makkelijk voor je boodschappenlijstje). De site beperkt zich trouwens niet enkel tot recepten. Je krijgt er nog heel wat meer informatie over o.a. de voedselpiramide, voedselveiligheid, ecologisch koken,...

Recepten

Commissies

Creatief met etensresten


Zelfkook

Op kamp wordt vaak aan zelfkook gedaan. Er wordt een vuur gesjord, en de gasten leren voor het eerst hun eigen potje koken.

 • In deTechniekengids lees je alles over het sjoren van je tafelvuur, kribbevuur, kraanvuur, reflectorvuur, jagersvuur, greppelvuur, sleutelgatvuur of dakotavuur. Al deze vuren zijn geschikt om op te koken.
 • Zie Woudloperskeuken voor DIY-menu-tips, de ideale inleiding (of klassieker) tot zelfkook.


Uitdagingen

WEDSTRIJD: Mediaraven (voorheen Jeugdwerknet) gaat ook dit jaar op zoek naar de beste kampkok van 2013. Tussen 13 mei en 14 juni kan je de kampkok uit je eenheid nomineren en op hem/haar stemmen. De 8 koks met de meeste stemmen ontmoeten elkaar op 29 juni in de ultieme kook-battle. De winnaar krijgt een gratis BBQ voor 75 personen op kamp. ---WEDSTRIJD:--- Mediaraven (voorheen Jeugdwerknet) gaat ook dit jaar op zoek naar de beste kampkok van 2014. Tussen 5 mei en 6 juni kan je de kampkok uit je eenheid nomineren en op hem/haar stemmen. De 8 koks met de meeste stemmen ontmoeten elkaar op 21 juni in de ultieme kook-battle. De winnaar krijgt een gratis BBQ voor 75 personen op kamp.

Leesvoer

Doe een duik in de literatuur!

Algemeen:

 • 'Loslopend Wild I': In dit boek van Steunpunt Jeugd worden alle regels die een rol spelen bij het organiseren van een jeugdkamp of jeugdvakantie verklaard. Het omvat een volledig overzicht van de rechten en plichten van de kampverantwoordelijke en geeft hints en tips om veilig en milieubewust op kamp te gaan. Het boek kost 15,00 euro [1] Het boek is ook te leen bij FOS Open Scouting.
 • Veel nuttige informatie over koken op kamp vindt je op de website www.opkamp.be [2]
 • Het Steunpunt Jeugd stelt ook jaarlijks een kampcommunicatie op. De laatste is van 2012: [3]
 • De website www.kokenopkamp.be is een goede gids voor kampkoks [4]

Voedselveiligheid:

 • Voor lekkerbekken biedt de provincie Limburg je het Limburgs Kampkookboekje aan. Ze hebben aandacht voor het bereiden van gezonde maaltijden. Je krijgt er tevens ook nog enkele recepten cadeau.
 • 'Bederf je zomerkamp niet': een brochure van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid. [5]

Milieuvriendelijk en energiezuinig op kamp:

 • 'Loslopend Wild II': Heel wat ideeën om alle aspecten van een kamp milieuvriendelijk en energiezuinig te maken vind je in het tweede deel van Loslopend Wild: Milieuvriendelijk en energiezuinig op jeugdkamp. De brochure kost 9,00 euro [6] en je kan hem ook bij Hopper bestellen [7] Het boek is ook te leen bij FOS Open Scouting.

Recepten voor op kamp:

 • 'Koken op kamp' is een kookboek geschreven door twee ervaren kampkoks. De auteurs geven je praktische tips en verhalen mee over koken voor grote groepen. De recepten blijven steeds binnen een dagbudget van 5 euro per eter. Het boek (ISBN 978908586564) kost 12,50 euro [8]
 • 'BIKKE BIKKE BIK': Ook de vrienden van Scouts & Gidsen Vlaanderen hebben een infobrochure over koken op kamp.
 • De website Koken op Kamp biedt diverse recepten voor het kampmenu [9]
 • 'Vegetarische gerechten' [nog in te voegen]

Overige handige websites:

 • Op de wiki van Scouting Nederland vind je enkele richtlijnen voor het inschatten van basishoeveelheden. Handig om de eerste dagen je inkopen te plannen!