Het grote verzamel-de-schat-in-de-gevaarlijke-jungle-spel

Uit FOSwiki

09 team.png

Auteur: Lena
Eenheid auteur: 155e FOS De Feniks

Spelverloop:
Spelverloop

- De welpen verdelen zich in 4 of 5 teams. Eerst mogen ze een kamp bouwen in het bos, ver genoeg uit elkaar. De leiding geeft elk kamp een kleur met verf (op hoofd + met wasknijper op hemd).

- Er wordt een centrale post gekozen door de leiding. Hier verzamelen de welpen nadat ze hun kampen gebouwd hebben.

- De welpen gaan rond de leiding zitten en het spel wordt verder uitgelegd: o Op een groot blad worden 4 of 5 vakken getekend. In elk vak worden 50 muntjes, kronen, edelstenen, … getekend. Per vak in een bepaald kleur dat overeenkomt met de kampen. Dit zijn de verschillende zones van de jungle. Een of twee leiding blijven met dit blad aan de centrale post zitten. o Drie leiding lopen rond in het bos. Zij zijn de Oude Wolven en hebben kaartjes bij met verschillende hulpmiddelen:  Een liaan om naar moeilijk bereikbare plaatsen te slingeren (1 muntje)  Hulp van Kaa om in de bomen te kruipen (1 muntje)  Een pot om meerdere muntjes te dragen (2 muntjes)  Een brug om een rivier over te steken (2 muntjes)

Om de kaartjes te verdienen, moeten de welpen opdrachtjes uitvoeren (zie later). Als ze de opdracht of het spelletje tot een goed einde hebben gebracht, krijgen ze een kaartje.

o De andere teams kunnen het gewonnen kaartje afpakken, door de wasknijper af te pakken van een ander kamplid. Als dit lukt, moet er dassenroof gespeeld worden. De winnaar krijgt dan het kaartje. In het kamp of aan de centrale post, mogen de kaartjes NIET afgepakt worden.

o Het kamp dat de meeste muntjes verzameld heeft, is gewonnen en krijgt een mooie prijs!

o Extra afspraken:  Er moet altijd iemand aanwezig zijn in het kamp  Je mag niet met heel het kamp tegelijk kaartjes halen bij de Oude Wolven.  Als je een opdrachtkaartje bent gaan halen, breng je het eerst naar het kamp om de opdracht voor te bereiden. Als dit gebeurd is, gaan 1 of 2 personen iemand van de leiding halen in het bos.  Je spreekt zelf per kamp af wie een opdrachtkaartje gaat halen, wie verder aan het kamp werkt, wie naar de centrale post loopt, wie kaartjes afpakt, …  Als je wasknijper is afgepakt, breng je hem naar de centrale post.  Bij een fluitsignaal is het spel op “pauze” en komt iedereen naar de centrale post.


Introductieverhaaltje

Zoals jullie allemaal weten, leven jullie als welp in de jungle. De jungle is een schitterende plaats om te spelen, met prachtige natuur en uitdagingen die loeren om elke hoek! Jullie stoere welpen hebben het leven in de jungle natuurlijk al redelijk goed onder de knie… Maar dat is niet voor iedereen het geval!

Deze nacht zijn er mensen doorheen de jungle getrokken. Zij hadden een grote kist mee vol met mooie spulletjes, zoals goudmunten, diamanten, een kroon, edelstenen, … Voor hen was het moeilijk om door de jungle te trekken. Ze waren erg onder de indruk van de hoge bomen, de lange lianen, de wilde rivieren, ... Alsof dat nog niet genoeg was, kregen ze nog te maken met de bandar-log! Dit zootje ongeregeld schrikte de mensen op. Ze slingerden boven de hoofden van de mensen, trokken aan hun haar, maakten hun veters los, scheurden hun kleren … In hun haast om de jungle te ontvluchten, zijn de mensen veel van hun kostbare spullen verloren.

Nu is het aan de welpen om de gevaren van de jungle te trotseren en zo veel mogelijk kostbare spullen terug te vinden!

Jullie mogen eerst teams vormen. Dan kiezen jullie een plaats uit in deze jungle en krijgen jullie even de tijd om een kamp te bouwen met spullen die jullie in de jungle vinden. Bij het fluitsignaal keren jullie terug naar deze centrale post voor de rest van het verhaal...


Introductieverhaaltje part 2 + spelregels

Daarnet hoorden jullie hoe de bandar-log de mensen deze nacht uit de jungle joegen en hoe ze daarbij vele kostbare spullen verloren. Jullie hebben nu per kleur een kamp gebouwd. Dat is jullie veilige plek in de jungle. In de jungle lopen 3 leiding. Als jullie hen vinden, krijgen jullie een opdrachtkaartje. Hiermee lopen jullie terug naar jullie kamp. Daar bereiden jullie de opdracht voor. De leiding loopt langs jullie kampen of jullie mogen ze gaan halen om de opdracht uit te voeren. Als jullie de opdracht tot een goed einde hebben gebracht, krijgen jullie een hulpmiddelkaartje. Daarmee loopt iemand naar de centrale post, waar je met het kaartje 1 of 2 voorwerpen kan vinden. Maar er is een moeilijkheid: de andere kampen kunnen (als je een kaartje vasthebt), je wasknijper afpakken. Als dit gebeurt, speel je dassenroof. De winnaar van de dassenroof krijgt het kaartje. Het kamp dat op het einde van het spel het meeste voorwerpen verzameld heeft, is gewonnen!

Benodigdheden:Kaartjes (3 x 30 opdrachten + voldoende hulpmiddelkaarten) Groot blad met vakken Wasknijpers Fluovestjes voor leiding Verf (4 – 5 kleuren) Groot karton + alcoholstift (regels)

Extra materiaal voor de kampen te bouwen?


Geschikt voor: Welpen,
Soort activiteit: voor in het bos, met een thema