Junglenamen

Uit FOSwiki

Versie door WikiSysop (overleg | bijdragen) op 25 aug 2008 om 16:59 (Nieuwe pagina: De betekenis van CUBBING. . CUB : - een welp, een jong - een ongelikte beer - een beginneling . CUBBING : jacht op cubs . CUBBISH : vlegelachtig onbeschoft . CUBHOOD : onvol...)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De betekenis van CUBBING.

. CUB : - een welp, een jong

 - een ongelikte beer
 - een beginneling

. CUBBING : jacht op cubs . CUBBISH : vlegelachtig onbeschoft . CUBHOOD : onvolwassenheid

1. HORDE-WELPEN : benaming uit het jungleboek (max. 35 welpen). Een gewone ‘groep’ – ‘jongens’.

2. OUDE WOLVEN : Akela, Baloo, Bagheera, Kaa, Hathi, Chill, Rama, Sahi, Mang, Mysa zijn jungledieren, die ieder een rol spleen in het jungleleven en verhaal.

3. NESTEN : (6 tot 8 jongens) zijn de kleine groepjes in de horde; ze dragen als naam een kleur die de wolvenhuid (min of meer) kan aannemen : zwart, bruin, grijs, rood, wit, geel.

4. Het HORDEHOL : is de vergaderplaats van de welpen. 5. De RAADSROTS : centraal punt van het hordeleven. 6. Op GROTE JACHT of EENDAAGSE JACHT trekken onze welpen wanneer andere jongens op ‘kamp’ of op ‘tocht’ gaan. 7. De RODE BLOEM : het kampvuur. 8. De HORDEROEP : is het ceremonieel dat alle echte welpen van de horde samenbrengt om Akela te begroeten. 9. De WET en de MEESTERWOORDEN zijn de richtlijnen voor alle welpen. Akela zal daarop steunen om de welpen toe te spreken. Ze maken van de horde één gelukkige familie, waar slechts het WIJ en het ONS heerst, in plaats van het IK en het MIJN. Nota : de HORDETOTEM, dat andere belangrijke element uit het hordeleven, is niet ontleend aan het jungleboek. Het is bij de natuurvolken het symbool van de stam.

Dit volgehouden spel – voor buitenstaanders dikwijls onbegrijpelijk – schept een sfeer waarin de jongen volledig kan opgaan.

Om dit consequent te kunnen toepassen is het noodzakelijk dat ELKE OUDE WOLF grondig de jungleboeken kent en zich bewust is van de grote pedagogische waarde die erin schuilt.

NAAM BETEKENIS VERHAAL

AKELA de leider van de Sioniehorde Broers van Mowgli grote grijze Eenzame ANKUS Olifantenprikker (Kornak) ’s Konings Ankus ANNA Indische munt van geringe Tijger-Tijger waarde BAGHEERA de knapste de zwarte panter Broers van Mowgli jager BALOO ijzerpoot bruine beer, leermeester van de Broers van Mowgli jungle BANDAR-LOG apenvolk Kaa’s jacht BHURTPOER Indisch dorp dat door Hathi Jungle lijft in vernietigd werd BRAHMAAN Indische kaste, priester in het Tijger-Tijger dorp van Buldeo Jungle lijft in BULDEO de jager Tijger-Tijger Jungle lijft in CHIKAI kleine springrat De Rode Honden CHILL de wouw Kaa’s jacht Jungle lijft in CHUA de rat Ri-Ti-Ta CHUHUNDRA de muskusrat Ri-Ti-Ta DARZEE naaivogeltje Ri-Ti-Ta DEKKAN vlakte bij de jungle De Rode Honden DEWANEE dolheid Broers van Mowgli DHAK-BOOM boom in de vlakte waar Mowgli grijze broer ontmoet Tijger-Tijger DHATHRA doodsappel, doornappel ’s Konings Ankus DHOLE rode hond De Rode Honden EERDO scharlaken boomspecht Lenteloop GIDOER-LOG jakhalzenvolk Broers van Mowgli

NAAM BETEKENIS VERHAAL

GOND(A) kleinvoet Indisch jagersvolk Hoe vrees… Jungle GRIJZE BROER oudste zoon van Baksha Tijger-Tijger GRIJZE SPEURDER vader van Phao Jungle lijft in HATHI : de stille eenzame de olifant Hoe vrees in de… de wilde olifant Jungle lijft in de zwijger De Rode Honden IKKI : of Ho-Igoe het stekelvarken Hoe vrees in de… JACALA krokodil De Rode Honden JUNGLE oerwoud KAA tijger of rotspython Kaa’s jacht oudste inwoner van jungle De Rode Honden KARAIT bruin gifslangetje Ri – Ti –Ta KARELA slingerplant met wilde pompoen Jungle lijft in KHANHIWARA Indisch dorp Jungle lijft in KO de kraai ’s Konings Ankus KOELE HOLEN vervallen Indische stad Kaa’s jacht ’s Konings Ankus KOPERSLAGER vogeltje Ri – Ti – Ta KLEINE VOLKJE zwarte wilde bijen De Rode Honden LAKINIS wolvin uit de holen De Rode Honden MACHANS verhogen op Indische velden Jungle lijft in MANDHA Indisch dorp De Rode Honden MANG de vleermuis Hoe de vrees… MESSOEA moeder van Mowgli Tijger-tijger Hoe de vrees… MOHWA broodwortel(boom) Hoe de vrees… MOR de pauw Broers van Mowgli

NAAM BETEKENIS VERHAAL

MOWGLI de kikker, het mensenkind Broers van Mowgli de puit MYSA de buffel Lenteloop NAG de cobra Ri – Ti – Ta NAGAINA de vrouw van Nag Ri – Ti – Ta NATHOE mensennaam van Mowgli Tijger-Tijger/ Hoe de v NILGHAI blauwe antiloop – koe Jungle lijft in OODEYPOER stad waar Bagheera gevangen Broers van Mowgli zat OE schildpad Lenteloop PHAO opvolger van Akela Rode Honden PHAONA moeder van Phao Rode Honden PHIEAL doodskreet in de jungle Rode Honden PIPALBOOM vergaderplaats in het dorp Tijger-Tijger PLAATS VAN DE DOOD woonplaats van het vrije volk Tijger-Tijger POEROEN DASS vrek uit Buldeo’s dorp Tijger-Tijger RAAD vergadering van de wolven Broers van Mowgli RAADSROTS vergaderplaats van de Raad Broers van Mowgli RAKSHA de duivelin moeder wolf Broers van Mowgli RIKKI-TIKKI-TAVI vosaapje Rikki-Tikki-Tavi RODE BLOEM het vuur Broers van Mowgli SAHI stekelvarken Jungle lijft in SAMBHUR bok Broers van Mowgli SHERE-KHAN tijger Broers van Mowgli lamme Lungri, gestreepte ossendoder, kikvorseneter, vissenvanger, gebrandmerkt beest, veedief, verzengde junglekat SIONIEHORDE wolvenhorde die Mowgli opnam Broers van Mowgli SIONIEHEUVELEN woonplaats van de horde Broers van Mowgli TABAQUI de kliekjesgast jakhals Broers van Mowgli

NAAM BETEKENIS VERHAAL

THA de eerste der olifanten Hoe de vrees… TULSI heilige plant Tijger-Tijger vader wolf Broers van Mowgli VREDESROTS rots in de Waingundja die boven Hoe de vrees… water komt bij grote droogte VRIJE VOLK de Sioniehorde Broers van Mowgli WAINGUNDJA rivier in de jungle Broers van Mowgli WITTE COBRA witte kap cobra, bewaker van de konings- ’s Konings Ankus witkap schat Thuu – rotte tak WON-TOLLA de wolf buitenstaander Rode Honden.