Kampthema

Uit FOSwiki

Deze pagina is een onderdeel van de pagina Op kamp.
Je kan er verder doorklikken naar allerhande praktische kampinformatie.

De grote lijnen

Het kampthema zorgt voor de rode draad doorheen je kamp. Het wekt de belangstelling, stimuleert de fantasie, geeft de mogelijkheid om zich in te leven, daagt uit, helpt om moeilijkere thema’s bespreekbaar te maken, … Kortom: van de jongste tot de oudste tak zorgt een kampthema voor dat tikkeltje extra.

Ideeën verzamelen

Inspiratie voor een kampthema vind je overal: boeken, tv-programma’s, muziekstijlen en –groepen, landen, culturen, personen, actualiteit, geschiedenis, stripfiguren, liedjes, wetenschappen, bizarre voorwerpen, de omgeving van je kampplaats, … .

VOORBEELD

Het monster van Loch Ness, Alibaba en de 40 rovers, trollen en dwaallichten, Kulderzipken, geel, leven volgens de Libelle, god in Frankrijk, het wonderbaarlijke geheim van Baden-Powell, rockfestivals, de ontvoerde prinses van planeet Xurius, Pluk van de Petteflet, Rusthuis ‘Oud & tevree’, de legende van kwezeltje Isabelle, Gekke Koeien, …

Om tot een origineel thema te komen kan je best uitgebreid brainstormen. Een brainstorm doe je beter niet alleen: hoe meer breinen, hoe interessanter de storm. Betrek daarom zoveel mogelijk mensen en breng je creativiteit op een originele manier op gang. Tijdens een brainstorm zijn alle ideeën welkom. Wees dus creatief en noteer ook de zotste en uitdagendste ideeën.

TIP

Concrete brainstormmethodieken vind je op de pagina Inkleding.

Laat ook je leden brainstormen over mogelijke kampthema’s. Op die manier kom je te weten wat zij leuk vinden en welke thema’s aansluiten bij hun leefwereld.

Een thema kiezen

Uit deze lijst met mogelijke thema’s moet je nu het uiteindelijke kampthema kiezen. Het is je kans om een thema te kiezen dat je altijd al wilde doen, maar dat te groots was om tijdens het werkjaar uit te werken. Kies een thema:

  • dat iedereen prikkelt om mee aan de slag te gaan,
  • waarbij je meteen veel ideeën hebt,
  • dat zowel jou als je leden meerdere dagen kan boeien,
  • dat aansluit bij de leefwereld van je leden.

De uitwerking

Kampthema uitwerken

Eerst en vooral moet je het kampthema verder uitwerken. Werk je met een verhaallijn of losse thema-activiteiten? Gebruik je themapersonages, toneeltjes, … ?

Bij de uitwerking van een kampthema hou je best rekening met een paar specifieke tips:

  • Anders dan bij een middagactiviteit zal je het thema dieper moeten uitwerken en zal je verhaal meer elementen moeten bevatten.
  • Om spannend en aantrekkelijk te houden zal je meer verrassingen moeten voorzien, de spanning moeten opbouwen naar de volgende dag en werken met cliffhangers.
  • Hou ook de praktische kant van de zaak in het oog. Bij de uitwerking van personages en kostuums bekijk je best even of je die rol tien dagen kan volhouden, de stem van het personages kan blijven gebruiken, het makkelijk is om je kostuum elke dag aan- en uit te trekken, enzoverder.

Kampthema & routines

Routines zijn noodzakelijk op je kamp, maar dat betekent niet dat je er geen leuke en originele momenten van kan maken. Als je het kampthema ook in de dagroutines steekt, dan ademt heel het kamp dat thema uit. Hierdoor creëer je een unieke sfeer en wordt het voor leden en leiding gemakkelijker om zich in het thema in te leven. Je kan ook extra routines verzinnen om je helemaal in het thema in te leven. Verwerk het op onverwachte momenten in het kamp, bij de vlaggengroet, in kreten en het kamplied, bij het eten, tijdens het kampvuur, bij de benaming van plaatsen op het kampterrein, ... mogelijkheden genoeg.

Kampthema & activiteiten

Een kampthema biedt eindeloos veel mogelijkheden om te verwerken in je activiteiten. Niet alle activiteiten hoeven aan het verhaal vast te hangen, al kan je het wel als een uitdaging zien om alles in het verhaal te integreren.

Lees op de pagina spelen maken hoe je een thema in kleine en grote spelen kan uitwerken.

Laat ook je leden de kans om aan de slag te gaan met het thema en je zal verbaasd zijn over hun eigen inbreng en ideeën. Afhankelijk van hun leeftijd kan je hen een kostuum laten bedenken voor de verkleedfuif, een themamaaltijd laten koken of een themaspel laten uitwerken.

Concrete inkleding

Ideeën om je thema uit te werken in toneeltjes, decors, kostuums, grimage, ... vind je op de pagina inkleding.

Meer ideeën