Kippen op kamp

Uit FOSwiki

Deze pagina is een onderdeel van de pagina Regelgeving.
Klik er verder door naar allerhande regels waar je als scouts of gids mee in aanraking kan komen.

Kampkippen.png

Tok tok tok!!! Er zijn wellicht enkele FOS-eenheden die kippen meenemen op kamp. Oud Fossers herinneren zich nu misschien lang vervlogen tijden waarin ze zelf een kip moesten slachten om hun woudlopersbadge te behalen. Dit is ondertussen allemaal passé en sinds '99 verboden door de wet. Toch bestaan kippen op kamp nog steeds. De kip is zijn meerwaarde aan het kampgebeuren immers nog lang niet kwijt. Ze recycleren je (eetbaar) afval op een ecologisch verantwoorde manier. Kippen zijn immers wandelende vuilbakjes, toch wat het verwerker van etensresten, groen- en tuinafval betreft. Kippen op kamp. Ambiance verzekerd en je eieren kunnen niet verser zijn!TIP
Heb je onvoldoende kippenervaring? Geen probleem: elementaire kippenkennis kan je terugvinden in Loslopend Wild, Deel II van Steunpunt Jeugd vzw. Een echte aanrader trouwens als je wil werken aan een energiezuinig en milieuvriendelijk kamp.

Wat zegt de wet?

Veel... Onder meer de wet van 14 augustus 1986 betreffende het welzijn van dieren stelt een aantal regels waaraan voldaan moet zijn. En dan zijn er nog enkele Koninklijke besluiten die betrekking hebben op het transport en het slachten van de diertjes. Je kan je verdiepen op de databank regelgeving van Steunpunt Jeugd, of meteen hun PDF uitprinten.

Wat onthouden we als Fosser?

  • Kippen houden op kamp mag, maar je moet wel met enkele regels rekening houden.
  • Kippen zijn een must als je ecologisch op kamp wil gaan (en leggen lekkere verse eieren).
  • Het eigenhandig slachten van de kippen mag niet (meer). Je overtreedt dan de wet op het dierenwelzijn (en riskeert een boete van 1000 euro).
  • Transporteer ze op een diervriendelijke manier (minstens 160 cm² bewegingsruimte 'per kilo' kip ;-)
  • Zorg er voor dat de kippen voldoende plek hebben om rustig rond te scharrelen en dat ze niet achternagezeten worden door enthousiaste kinderen.
  • En neem ze nadien terug mee naar huis...

Wist je trouwens dat de jeugdraad van Evergem 'kampkiekens' uitleent aan hun jeugdgroepen? De beestjes hebben allemaal hun eigen hok, naam en foto. Zeker eens gaan zien!


Terug naar de pagina Regelgeving.