Maak het bont

Uit FOSwiki

Versie door Klipdas (200e De Vleermuis) (overleg | bijdragen) op 5 okt 2008 om 16:34 (Nieuwe pagina: right '''Maak het bont!'''(2004-2005) was het tweede jaarthema in een jaarthemaroute die drie jaar duurde. We zijn begonnen met “Stel je voor”,...)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
MaakHetBont.gif

Maak het bont!(2004-2005) was het tweede jaarthema in een jaarthemaroute die drie jaar duurde. We zijn begonnen met “Stel je voor”, dat focuste op het individu. Dit jaar leggen we de nadruk op de groep. Werkingsjaar 2005-2006 draait samen met de andere Vlaamse jeugdbewegingen en vele NGO’s rond het gezamenlijk jaarthema rond duurzame ontwikkeling: Verdraai de wereld.


De slogan: “Maak het bont”

Elke groep (nest, patrouille, tak, eenheid, federale ploeg, eenheid, ...) bestaat uit een kleurrijke reeks individuen. Elkeen heeft zijn uiterlijk, zijn voorkeuren, eigenaardigheden, overtuigingen, talenten, gebreken. Iedereen draagt op zijn eigen manier bij tot de rijkdom, de diversiteit van de groep. Als je al die individuen samenbrengt, krijg je een geheel dat meer is dan de som der delen.

Samen met de anderen vorm je dus een bonte bende, die veel meer resultaten bereikt dan iedereen in zijn/haar eentje. Net zoals een regenboog, die in zijn geheel veel mooier, frivoler en unieker is dan als elke kleur afzonderlijk staat. De regenboog brengt onverwachte schoonheid in een regenachtig landschap. De regenboog ontstaat als de zon door de wolken breekt, als de elementen met elkaar in interactie treden.

Samen maken we heel wat plezier. Je kunt je in je eentje wel eens amuseren, maar het is een pak leuker om samen met de anderen te spelen, te babbelen, te discussiëren, te knuffelen, te dansen en te zingen, op tocht te gaan,… Je hebt dus de anderen, de groep nodig om eens flink uit de bol te gaan, om het eens lekker bont te maken. En de pure fun, het complexloze vertier is nog steeds een belangrijk aspect van scouting!


Maak het niet té bont…

Uiteraard maken we het niet te bont. Er is nog een wereld buiten de groep waar we rekening moeten mee houden. We mogen gezien worden, we mogen er trots op zijn dat we het spel van scouting meespelen en dat we samen zoveel plezier hebben. Maar we berokkenen anderen daar geen overlast mee.

Ook binnen de groep (patrouille, tak, eenheid, provincie, ploeg,…) beseffen we dat we niet te ver kunnen gaan. In onze samenwerking met anderen respecteren we hun grenzen. We hebben eerbied voor de regels en afspraken die ons samenzijn in goede banen leiden.

We hebben respect voor onszelf! Om een leuke tijd te hebben hoeven we ons niet te buiten te gaan aan allerlei uitspattingen. We dragen het principe van een gezonde geest in een gezond lichaam hoog in het vaandel!


Eenheid en verscheidenheid

In de groep delen we met anderen onze gevoelens van vreugde, plezier, moed, optimisme en samenhorigheid. We zijn samen moe en tevreden, enthousiast en euforisch. Door het delen van lief en leed ontstaat er veel samenhorigheid. Veel scouts en gidsen hebben hun beste vrienden binnen scouting, zonder dat leeftijd, geslacht of afkomst een grote rol spelen.

Binnen de groep bestaat er veel diversiteit. Niet iedereen is het altijd eens met elkaar. Mensen vinden andere dingen plezierig of mooi, hebben een andere visie op scouting enz… Het mooie is dat eensgezindheid helemaal niet hoeft! FOS is op die manier een kleurrijk gezelschap, waar mensen met verschillende overtuigingen, levensbeschouwingen, afkomst, (sociale) achtergrond kunnen functioneren en samenwerken. We zijn daar trots op en willen dit pluralisme nog verder uitdiepen.

We gaan steevast op zoek naar nieuwe impulsen. Zo blijven we levendig, alert, kritisch en open. Onder het motto “stilstand is achteruitgang” gaan we actief op zoek naar vernieuwing, naar wat vreemd en anders is.


Kiezen voor kleur

Dit scoutsjaar kiezen we resoluut voor kleur. We geven een voorzet met een kleurrijke badge. “Kleur” is een dankbaar thema voor alle takken. Het kan een bron van inspiratie zijn voor allerlei spelen, bezinningsmomenten, kookactiviteiten, crea-namiddagen, trektochten e.d. Dit jaarthema kan ook een aanzet zijn om de nadruk te leggen op alle talent dat in een groep aanwezig is. “Maak het bont”: de perfecte teambuilding!

Bron(nen)

Bron(nen):