Ouderparticipatie bij JVG's-Aspiranten: verschil tussen versies

Uit FOSwiki

k (bronvermelding naar hoofdtext)
 
Regel 63: Regel 63:
  
 
Tip: De kostprijs van een kamp is bv Euro 100. Je wil dat de ouders op tijd betalen. Je communiceert dat de kampprijs Euro 105 is en dat dit gereduceerd wordt tot Euro 100 (eigenlijke kostprijs) voor ouders die betalen binnen een vooropgestelde termijn.
 
Tip: De kostprijs van een kamp is bv Euro 100. Je wil dat de ouders op tijd betalen. Je communiceert dat de kampprijs Euro 105 is en dat dit gereduceerd wordt tot Euro 100 (eigenlijke kostprijs) voor ouders die betalen binnen een vooropgestelde termijn.
 +
 +
{{bron|bronvermelding=
 +
*G:\3 - Ploegen\2 - Programma\Takproducten\3 - JVJG's-Aspiranten eindproduct
 +
|titel=Bron}}
  
 
[[Categorie:JVG's-Aspiranten]]
 
[[Categorie:JVG's-Aspiranten]]

Huidige versie van 18 mrt 2011 om 20:13

1. Huisbezoeken Huisbezoeken van ouders zijn zeer intensief en tijdrovend. Het is niet altijd haalbaar om bij alle ouders langs te gaan. Het meest haalbare en tevens nuttigste lijkt ons enkel huisbezoeken te doen bij ouders van kinderen die overkomen of nieuw zijn. Het is ook aan te raden wanneer een JVG niet meer komt of als er zich een andere probleemsituatie voordoet. Huisbezoeken worden door ouders meestal ervaren als een leuk initiatief. Het is een moment waar ze al hun vragen kunnen stellen en zelfs hun hart luchten. Om huisbezoeken praktisch te organiseren kan je best een afspraak maken met de ouders over het wanneer. Je kunt bijvoorbeeld ook een week voorop stellen dat je in die periode zal langskomen, en dan nog kort vooraf een seintje geven of het op die specifieke moment past. Inhoudelijk kan je op zo een huisbezoek grondig schetsen wat scouts is, hoe de tak draait etc. Vanzelfsprekend is er ruimte voor vragen. Huisbezoeken leiden vaak tot een grotere betrokkenheid van de ouders, wat de eenheid ten goede komt. Ook kinderen reageren vaak positief op die huisbezoeken en geven vlotter feedback over de werking van de JVG/ aspirantentak. Gevaren zijn dat ouders of kinderen niet gediend zijn met huisbezoeken en dat ze het als een binnendringen in hun privé ervaren. Het kan ook zijn dat er weinig interesse is waardoor je nogal snel ‘op straat komt te staan’  het niet vlotten van gesprekken. Huisbezoeken geven een kans aan leiding tot een bredere kijk op de JVG in kwestie. Bovendien bevordert het ouderparticipatie.

Het is af te raden om op dergelijke momenten te vragen naar betaling van de lidgelden.2. Oudercontact/ info- avond Een oudercontact/ info- avond vergt minder tijd van de leiding ivm huisbezoeken. Evenwel vereist het een grondige voorbereiding, zowel praktisch als inhoudelijk. Praktisch moet er gelet worden op de datum, en het uur. Meestal liggen die momenten bij aanvang van een scoutsjaar en net voor het zomerkamp. Het is sfeerbevorderend om een hapje en een drankje te voorzien. Je kunt het moment zelf ook aan sfeerschepping doen, bijvoorbeeld door jezelf als leiding voor te laten stellen door de JVG/ aspiranten. Inhoudelijk zorg je ervoor dat alles goed gestructureerd is: weet wat je wanneer gaat vertellen. Ook voorzie je best een vragenmoment. Een voorbeeldstructuur: het voorstellen van de leidersploeg, het uitleggen van scouting, dieper ingaan op de JVG/ aspirantentak (inhoudelijk, organisatorisch en praktisch), een vragenmoment en afsluiten met een receptie aan de bar. Aan de bar is er dan nog de kans dat ouders je persoonlijk aanspreken. Sommige ouders zullen door zo een activiteit niet bereikt worden. Dit kan je, indien wenselijk, oplossen door een huisbezoek.

3. Andere activiteiten waardoor je met ouders kennis kan maken/ ze betrekken in het scoutsgebeuren: ° Pannenkoekenslag: Kookactiviteit voor JVG/aspiranten. Ouders en kinderen verkopen dan die pannenkoeken. ° Bij een kookactiviteit de ouders achteraf uitnodigen als proevers. Dit werkt ook motiverend voor de kinderen. ° Het organiseren van een ouderweekend (bijvoorbeeld als de kinderen zelf op weekend zijn): je doet dan aan scouting met de ouders (patrouillewerking, themaspelen etc.). Zoiets organiseert de leiding best niet zelf, maar bijvoorbeeld de stam. Dit is tevens een mogelijkheid om de ouders eens te bedanken en hen in de bloemetjes te zetten. ° De bar al openstellen voor het einde van de activiteit. Zo zien de ouders hun kinderen eens actief bezig in de scouts. Het geeft hen een klaardere kijk op scouting. Bovendien is er de kans om achteraf een babbel te slaan met elkaar, de leiding. Het bevordert dus de betrokkenheid. Het gevaar hiervan is dat de ouders al vroeger door willen gaan, de activiteit onderbreken, dat de kinderen erdoor afgeleid kunnen geraken, … ° Het is aan te raden alle ouders te voorzien van een info- boekje (buiten de maandelijkse programma’ s om). In zo een boekje staat dan niet alleen inhoudelijke informatie, maar ook veel praktische informatie. Zo een boekje kan dan elk jaar opnieuw gebruikt worden (mits updates).

° Een spel organiseren waarbij ouders betrokken worden (meehelpen of meedoen) , een bezoekdag op zomerkamp, een druppel en sneukeltocht.

4. Er zijn dus formele momenten om ouders te betrekken bij je werking (info- avonden, huisbezoeken) en informele momenten (aan de bar). Beide kunnen ze heel wat nuttige info opleveren over de ouders (vb. papa is trucker en ziet het wel zitten om te rijden op kamp of mama is arts en heeft wel zin om eens mee te gaan als kampdokter) en kinderen.

5. Het is enorm moeilijk om contact te krijgen met ouders van moslimkinderen.

6. Ouderparticipatie is specifiek nodig voor de JVG/ aspirantentak omdat: a) De kinderen zich op die leeftijd zeer specifiek ontwikkelen. Ze komen toe als kinderen, maar verlaten de tak als pubers.

b) Bij de tak is er nood aan nieuw materiaal (badges, kompas, roomer, rugzak etc.). Scouting kan dus ook wat duurder gaan worden (een extra weekendje). c) De kinderen gaan zelfstandig gaan denken over vrijetijdsbesteding (en gaan dus zelf bepalen of ze naar de scouts komen). Ze kampen met het maken van keuzes (scouts versus theater, sport, andere hobby’s).

7. Op vlak van communicatie kan het volgende gezegd worden wat betreft het aspect ouders van JVG/ aspiranten: a) Letten op het belang van goede, duidelijke en doelgerichte informatie: de 5 W’s (zie basiscursus) waar en welke activiteit, om hoe laat en tot hoe lang, centjes, lunchpakket, uniform, veiligheidsmateriaal etc. Moeten de kinderen met de fiets komen dan kan er bijvoorbeeld een ‘fietspool’ op poten gezet worden. b) Zorg voor een duidelijk en volledig (twee)maandelijks programma naar de ouders/ kinderen toe. Het valt af te raden om vaak brieven na te sturen. c) Als er info naar de ouders moet (vb in briefvorm), dan gaat dit best via de JVG/ aspiranten. Ze kunnen deze verantwoordelijkheid reeds aan en het is kosten en tijdsbesparend. Het gevaar bestaat natuurlijk dat de kinderen dit vergeten (al dan niet doelbewust). d) Ook een site is tegenwoordig in op vlak van communiceren en het doorgeven van info. e) Info die van ouders naar leiding moet doorstromen: medische fiche, inschrijvingen en vragenfiche

8. Hoeveel kost een jaar scouts (zie oefening basiscursus)

Tip: De kostprijs van een kamp is bv Euro 100. Je wil dat de ouders op tijd betalen. Je communiceert dat de kampprijs Euro 105 is en dat dit gereduceerd wordt tot Euro 100 (eigenlijke kostprijs) voor ouders die betalen binnen een vooropgestelde termijn.

Bron

Bron:
  • G:\3 - Ploegen\2 - Programma\Takproducten\3 - JVJG's-Aspiranten eindproduct