Respect op kamp: verschil tussen versies

Uit FOSwiki

k
k
Regel 1: Regel 1:
<p align='right'>'''Deze pagina is een onderdeel van de pagina [[Kamp]].'''<br>
+
<p align='right'>'''Deze pagina is een onderdeel van de pagina [[Op kamp]].'''<br>
 
'''Je kan er verder doorklikken naar allerhande praktische kampinformatie.'''</p>
 
'''Je kan er verder doorklikken naar allerhande praktische kampinformatie.'''</p>
  

Versie van 22 jan 2014 om 15:02

Deze pagina is een onderdeel van de pagina Op kamp.
Je kan er verder doorklikken naar allerhande praktische kampinformatie.

Iedereen heeft graag dat er met hem of haar rekening wordt gehouden. Zo ook je toekomstige ‘kampburen’. Ze hebben het soms niet gemakkelijk. Sommige gemeenten worden twee maanden aan een stuk overstelpt door uitbundige scouts en gidsen (en Chiro en KLJ en …). Helaas loopt de verstandhouding met elkaar niet altijd even vlot, en dan gaat het ‘goed omgaan met elkaar’ soms verloren in onbegrip. We moeten allen samen vermijden dat de druk op de inwoners in kampgemeenten zo groot wordt dat het hele kampgebeuren in het gedrang komt. En hoe kunnen we dit beter doen dan respect op te brengen voor alles en iedereen in de omgeving van je kampplaats. Hieronder geven we een viertal aandachtspunten mee die vooral gericht zijn op de buren, maar denk gerust zelf ook verder en respecteer de natuur, de lokale overheid, ...

TIP
FOS Open Scouting lanceerde net voor de zomer van 2011 samen met Steunpunt Jeugd, Chiro, KLJ, Scouts en Gidsen Vlaanderen en KSJ-KSA-VKSJ de campagne 'Respect op kamp'. Deze campagne nodigt je uit om (nog meer) rekening te houden met de omgeving waar je verblijft en de buren rondom je kampplaats. Ga zeker eens kijken op de site www.respectopkamp.be

DING DONG, DING DONG, ...

Onze plan trekken, daar zijn we goed in. Onderweg zijn en hulp vragen bij mensen kan daar deel van zijn. Alleen vervelend als je als lokale bevolking twee maanden aan een stuk wordt ‘lastiggevallen’ door plantrekkende jeugd. Bereid je kamp dus zodanig voor dat je geen enkele deurbel hoeft te laten rinkelen. Trouwens, als leid(st)er ben en blijf je verantwoordelijk voor je leden. Ook als ze op tocht zijn. Het blijft dus - ondermeer - je taak hen te voorzien van eten, drinken en een slaapgelegenheid.

Enkele tips:

 • Voorzie voldoende drank voor je leden, en geef hen de tip om te zoeken naar publieke kranen zoals aan kerken en kerkhoven.
 • Geef hen voldoende eten mee, breng het na, of voorzie de nodige financiën om hen zelf eten te laten kopen.
 • Ga bij de zoektocht naar een slaapplaats bij voorkeur op zoek naar andere kampen in de buurt. Ongeacht waar je leden ook slapen, zorg ervoor dat ze tijdig een slaapplek bemachtigen en dat ze de nodige dankbaarheid tonen.
 • Stel zelf je kampterrein open voor passerende takken of patrouilles.

TIP
FOS Open Scouting steunt samen met Scouts en Gidsen Vlaanderen het kampcharter van de Waalse jeugdbewegingen. Het Waals charter, de vertaling hiervan, en de bijlage opgesteld door FOS Open Scouting en Scouts en Gidsen Vlaanderen kun je downloaden op www.scouts.be.

23U = HAAL DIE DRANK MAAR BOVEN!

Klinkt wellicht herkenbaar. In de scouts dronk je zelf je eerste pintje, en ook op kamp als de gasten in hun tent gekropen zijn wordt de drank vaak boven gehaald. Op zich geen probleem. Heel veel eenheden gaan hier heel bewust mee om en maakten heldere afspraken over wat kan en niet kan op kamp. Terecht want van elke leid(st)er mag je verwachten dat hij of zij gedurende het volledige kamp de verantwoordelijkheid als leid(st)er opneemt en kan opnemen.

Mocht je dit laatste uit het oog verloren zijn, dan is het misschien tijd om nog voor je op kamp vertrekt het alcoholbeleid van je tak (JVG's-Aspiranten, VG's-Juniors, Seniors) of eenheid onder de loep nemen. En wees je er bewust van dat je niet meteen een positief imago achterlaat bij de omwonenden. En hoe koel je je pintje ook uitschenkt, met elke bak bier die je uit de supermarkt naar het kampterrein sleept daalt hun tolerantie met enkele graden...


OENKE BOENKE

Zingen, musiceren en lawaai maken is leuk, maar omwonenden én dieren vinden dit niet altijd zo prettig. Probeer dus de rust van de bewoners zo weinig mogelijk te verstoren. In het bijzonder tijdens nachtelijke activiteiten of dicht bij bewoonde zones. Je houdt best rekening met een aantal reglementen en aanbevelingen. Zo vraag je best de toestemming aan de gemeente voor activiteiten die met veel lawaai gepaard gaan, zeker als ze tussen 22 uur en 7 uur plaatsvinden (bijvoorbeeld een kampvuuravond). Het is namelijk strafbaar om de rust van omwonenden te verstoren. Via politiereglementen kan de verstoring van de nachtrust zelfs worden beboet.

Nog enkele tips:

 • Laat je nieuwe ‘buren’ weten dat je aangekomen bent, enige tijd naast hen zal spelen en leven. Spreek meteen af hoe zij je kunnen contacteren als dit nodig zou zijn. En laat hen weten op welke avond het er wat lawaaieriger aan toe zal gaan...
 • Een muziekinstallatie is voor veel groepen onmisbaar op kamp, maar daarom hoeft er zeker niet dag en nacht muziek te schallen. Hou het bij specifieke momenten waarop je bijvoorbeeld verzamelen blaast, en voor die spelen waarbij muziek echt onmisbaar is.
 • Moet je toch je installatie opzetten, vermijd dan zeer lage bastonen (onder 130 hertz), voorzie voldoende kleinere luidsprekers (op die manier dragen geluidsgolven minder ver) en zet ze niet in de richting van bossen, natuurgebieden en omwonenden.


LAAT HET AFVAL NIET SLINGEREN

“Orde en netheid moet er zijn.” Het kon zo uit een scoutsboekje van de jaren ‘80 komen. Maar het is nog steeds zeer actueel. Breng dus gerust wat respect op voor het terrein waar je op kamp bent. Op het einde probeer je uiteraard je kampplaats er te laten uitzien alsof je er nooit bent geweest. En elke eenheid loopt wel het terrein na om alle stukjes sjortouw, papiertjes en ander klein afval op te rapen.

Maar probeer ook tijdens het kamp alles proper te houden. Zorg ervoor dat de terreineigenaar tevreden is over jullie en dat hij je graag ziet terugkomen. En hou zo ook de omwonenden te vriend. Als die het afval over het kampterrein zien dwarrelen zijn jullie ‘vuile’ scouts. Wordt al het afval netjes verzameld, slingert er niets rond, staan de tenten strak gespannen,... en je promoveert meteen naar ‘De Scouts’ met dubbele hoofdletter. Klinkt oubollig? Misschien, maar orde en netheid maken weldegelijk het verschil.

Nog enkele tips:

 • Beperk het afval. Kies voor onverpakte groenten en vlees, yoghurt en platte kaas in grote potten, beperk aluminium-, blik-, brik- en plasticverpakkingen, kies voor glazen verpakkingen met statiegeld, ga voor grote verpakkingen, ...
 • Maak een mini-containerparkje en zet je leden aan tot sorteren. Informeer je ook bij de gemeente over de sorteerregels daar en ga na hoe je het afval kwijt kan.
 • Ga eco! Spoor de kinderen aan om bio-afbreekbare zeep & shampoo mee te nemen op kamp.
 • Zorg voor een kookploeg die bij de pinken is. Bereken de hoeveelheden zo nauwkeurig mogelijk om resten te vermijden. Hou een kooklogboek bij met aantallen (handig voor de volgende keer). Bepaalde restjes kan je makkelijk verwerken in een nieuw gerecht. Of laat gewoon de kippen de overschotjes opeten.
 • Denk na over het nodige spelmateriaal. Koop liever iets dat jaren meegaat, dan iets dat je meteen moet weggooien na (of tijdens) het kamp.