Sessie: Toegankelijkheid van scouting

Uit FOSwiki

Versie door John Vanderstraeten (500e Nationale structuren) (overleg | bijdragen) op 11 apr 2011 om 13:27

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
06 boy.png
07 girl.png
Sessie: Toegankelijkheid van scouting

Auteur: onbekend
Jaar: onbekend
Doelgroep: alle

Duur van de sessie: onbekend

Aantal deelnemers: onbekend


Doelstelling(en):Wat.png

Onderwerp: Cursisten worden geconfronteerd met de verschillende mogelijke drempels. Cursisten zijn zich bewust van het feit dat bepaalde activiteiten drempels creëren en beseffen hoe ze actief deze drempels kunnen verlagen.


Kort verloop: We spelen een rollenspel met de cusisten (IC zijn leiders, cursisten zijn kinderen). Iedere cursist krijgt een fiche met daarop een duidelijke karakterschets en een budget dat moet volstaan om een scoutsjaar door te komen (overige zaken mogen ze overlaten aan hun fantasie: bv. Naam van hun typetje, ...).

We overlopen met de cursisten het jaarprogramma dat ze de dag ervoor in de sessie gemaakt hebben en spelen sommige activiteiten even na.

Echter alvorens het spel begint moet reeds lidgeld betaald worden. Bij betalende activiteiten moet ook betaald worden om te kunnen deelnemen, anders moeten cursisten aan de kant blijven tijdens die activiteit.

Als cursisten zich wat inleven en laten gaan loopt het spel wel los en worden ze geconfronteerd met de verschillende drempels. Bijvoorbeeld:

• mensen met een beperkt budget zullen spaarzaam moeten leven en bewuste keuzes moeten maken (waaraan wel en niet deelnemen);

• mensen met een fysieke handicap zullen bij actieve activiteiten dikwijls achterop raken en zich uitgesloten voelen;

• mensen met andere culturele achtergrond zullen soms ook niet aan alles willen deelnemen, aangezien sommige activiteiten/gewoontes een cultuurshock vormen;

Daarna bespreken we de ervaring van de cursisten en stellen we samen met hen een lijst op van mogelijke oplossingen om binnen de eenheden actief de verschillende drempels te verlagen. Bijvoorbeeld: tweedehandswinkel, financiële tussenkomst in duurdere activiteiten, goed evenwicht in soorten activiteiten, actief betrekken mindervalide kinderen door ze een specifieke ondersteunende taak te geven eventueel in de spelbegeleiding, culturele bruggen bouwen, ...

UITWERKING:


Kader

Cursisten kunnen nu reeds gevarieerd programmeren, maar ze moeten zich ook bewust zijn van het feiten dat ze door een bepaalde activiteitenkeuze ook drempels kunnen creëren.

Inhoud

Financiële drempel

Socio-culturele drempel

Fysieke drempel

Praktische oplossingen voor verschillende drempels

Rollen

1. Je komt uit een welstellende familie en laat graag uitschijnen dat je niet om een euro meer of minder verlegen zit; Activiteiten waarbij je dure kleren vuil worden vind je absoluut niet leuk.


2. Je komt uit een welstellende familie, maar niettegenstaande je rijk bent ben je de bescheidenheid zelve; Scouting is echt je ding en je vindt alle activiteiten leuk.


3. Je komt uit een modaal gezin; je zet je echt in voor de scouts maar te actieve activiteiten vind je niet zo leuk aangezien je wat dikker bent dan de andere jongens en meisjes van jouw leeftijd.


4. Je bent van Marokkaanse afkomst en je ouders zijn nogal extremistisch wat betreft de islamopvattingen, zo zijn ze niet zo te vinden voor het feit dat er in jous stad enkel een gemengde jeugdbeweging is; het spreekt voor zich dat je niet meemag op kamp aangezien je daar zal vergeten te bidden en er daar ook gemengd geslapen wordt.


5. Je bent een sociaal persoon die zeer graag naar de scouts komt want daar heb je het gevoel evenwaardig te zijn; financieel is het bij je thuis een ramp: je beide ouders zijn werkloos en jullie zitten in budgetbeheer bij het OCMW, zodat je budget zeer beperkt is.


6. Je komt uit een doorsnee gezin en kwam vroeger heel graag naar de scouts; sinds je op een dag (op weg naar de scouts) bent aangereden door een vrachtwagen ben je er fysiek zeer slecht aan toe: je kan amper normaal stappen en lopen lukt al helemaal niet.


7. Je komt uit een doorsnee gezin en bent een actief persoon, je enig probleem is dat je een aangeboren afwijking hebt aan je gehoor: je bent redelijk hardhorig; maar dit krijgt je niet klein ... jij weet je steeds aan te passen aan dit kleine mankementje.


8. Je bent nog niet zo lang in ons land ... onlangs ben je met je ouders moeten vluchten uit je land van herkomst en jullie hebben asiel aangevraagd; je doet je best om je te integreren, maar de beperkte financiële draagkracht van je ouders belemmert je integratie.


9. Je bent afkomstig uit een streng katholiek gezin, zodat je steeds moet oppassen dat je geen doodszonde begaat. Hierdoor ben je belemmert in je sociale omgang aangezien je liefst niet al te veel met het andere geslacht wil te maken hebben, je zou immers onreine gedachten kunnen krijgen.


10. Je hebt ADHD en vindt scouting het van het; alleen jammer dat niet iedereen zo enthousiast is als jij en er soms zou van die rustige, saaie activiteiten gedaan worden, want die zijn voor jou de hel ... je verveelt je dan steendood.


11. Je bent van Tunesische afkomst, maar zowel jij als je ouders zijn in België geboren ... je bent dan ook volledig geïntegreerd; scouting vindt je zeer leuk omdat je dan kan uitleven met al je vriendjes en vriendinnetjes.


12. Je bent afkomstig een een doorsnee arbeidersgezin en komt graag naar de scouts.


13. Jij en je familie leven echt nog in en met de natuur, je hebt dan ook een grenzeloos respect voor de natuur en hebt het niet zo op vervuiling. Je bent dan ook niet bang mensen hierover aan te spreken.


14. Je bent afkomstig uit een artistiek gezin en crea-activiteiten zijn echt je ding; je bent zeer geïnteresseerd in de socio-culturele achtergrond van de mensen en hebt ook graag dat iedereen zich goed voelt.


15. Souting is je leven, je zou echt niet zonder kunnen; je doet dan ook aan alle activiteiten mee. Gelukkig voor jou hebben je ouders het financieel niet moeilijk, zodat ze alles kunnen betalen.

MATERIAAL: