Soorten branders

Uit FOSwiki

Versie door Klipdas (200e De Vleermuis) (overleg | bijdragen) op 1 sep 2011 om 18:33

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Benzinebranders

Het grootste voordeel van benzinebranders is wel het feit dat benzine vrijwel overal te krijgen is. Daarnaast is de verbrandingswaarde van benzine zeer hoog en maakt het voor benzine niet echt uit dat je kookt terwijl het vriest: benzine brandt uitstekend, ook bij lage temperaturen. Hier staat echter als nadeel tegenover dat een benzinebrander vrijwel altijd moet worden voorverwarmd. Vrijwel altijd, want sommige benzinebranders kunnen door middel van een pompje de druk opvoeren, waardoor verstuiving vanzelf gebeurt. Benzinebranders zijn over het algemeen ook iets goedkoper dan andere branders.
Banzinebrander.jpg

Spiritusbranders

Net als benzine is ook spiritus goed verkrijgbaar. Het voordeel van spiritus als brandstof is dat je er geen buitensport-zaak of benzine-pomp voor hoeft te vinden. Vaak kun je al terecht bij kleine supermarkten. Daarnaast brandt spiritus stabiel en kun je het, net als benzine, ook bij lage temperaturen gebruiken. Als het echt koud is heb je echter wel een hulpstuk nodig om de brandstof voor te verwarmen. De meeste spiritusbranders werken gemakkelijk en ook bij stevige wind zijn ze gemakkelijk te hanteren.
Spiritusbrander.jpg

Gasbranders

Gasbranders zijn het gemakkelijkst in hun gebruik: kraantje open, vuurtje er bij en koken maar. Ook het gewicht van een gasbrander is vaak dermate laag, dat hij gemakkelijk te vervoeren is. Een groot nadeel van gas is echter dat het niet zo goed verwarmt als benzine of petroleum en dus duurder is in het gebruik (voordat je eten gaar is, moet je immers langer koken). Daarnaast is een gasbrander over het algemeen niet geschikt voor lage temperaturen. Sommige gasmengsels (butaan/propaan) zijn iets meer geschikt voor het koudere weer, maar stelregel is dat je tijdens een strenge winter je gasbrander beter thuis kunt laten. Anders is het als je de speciale verwarm-pads gebruikt die verkocht worden: deze leg je onder het gastankje en daardoor wordt het gas voorverwarmd en is dus wel prima te gebruiken.
Gasbrander.jpg

Petroleumbranders

De petroleumbrander is uit beeld aan het verdwijnen. Een belangrijke reden daarvan is natuurlijk dat andere (nieuwe) branders makkelijker en lichter zijn, maar ook dat petroleum slecht te verkrijgen is (in Azië echter weer wel). Daarnaast dient ook de petroleumbrander te worden voorverwarmd.


Multifuelbrander

De naam zegt het al; deze branders branden op meerdere soorten brandstof. Ze worden dan ook steeds populairder in de buitensportwereld. Bij de meesten houdt het wijzigen van brandstof echter ook in dat je een ander hulpstukje nodig hebt. En die moet je dus wel net bij je hebben en niet kwijtgeraakt zijn. Zeker de laatste tijd komen er nieuwe branders op de markt die echt 'multi' zijn, simpelweg omdat ze niet alleen op benzine en diesel branden, maar ook op bijvoorbeeld gas. Uiteraard vraagt dat om een andere pomp, maar het is wel handig om geheel onafhankelijk te zijn van de brandstof die je kunt vinden.
Multibrander.jpg