Soorten spelen bij welpen

Uit FOSwiki

Versie door Klipdas (200e De Vleermuis) (overleg | bijdragen) op 12 mrt 2010 om 01:46

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Spontaan of vrij spel

Je welpen zijn doorgewinterde speelvogels. Natuurlijk moet je ze niet de hele dag hun gang laten gaan, maar spontaan of vrij spel blok je best niet altijd af. Het stimuleert immers hun fantasie en creativiteit.

Begeleid vrij spel

Als leid(st)er biedt je de welpen een heuse koffer vol met spelmateriaal aan. Een frisbee, kegels, grote en kleine ballen, touw, blokken, doeken, … Alles wat je maar te pakken kan krijgen, als het maar leuk is en veilig om mee te spelen. Je begeleidt de Welpen om nieuwe kleine spelen te leren kennen (Chinees voetbal, touwtjespringen, tikspelletjes,…). Eerst speel je samen, maar al snel zullen er zich enkele groepjes vormen, met andere spelletjes en misschien zelfs andere regels.

Kleine spelen

Dit zijn doorgaans korte smaakmakers of tussendoortjes. Er zijn duizenden kleine spelen in omloop, van de meest actieve tot de meest gekke. Ongetwijfeld ken je er zelf een heel pak, maar misschien zit je soms nog verlegen om wat inspiratie. Welnu, verder in dit product vind je een leuke methodiek om zelf kleine spelen te ontwikkelen.

Grote spelen

Grote spelen zijn meestal spelen die een gehele activiteit in beslag nemen. Het kan zowel een middagactiviteit als een dagactiviteit betreffen. Zelfs één groot spel doorheen een volledig kamp is mogelijk. Het zijn alvast spelen die langer dan één uur duren. Een groot spel vergt veel meer voorbereiding en uitleg. Meestal is het gekoppeld aan een thema.