Teervoetboekje:observatie: verschil tussen versies

Uit FOSwiki

k (Inhoud en editlinks verwijderen)
 
Regel 46: Regel 46:
  
  
'''[[Teervoetboekje:inleiding|Terug naar de inhoudsopgave van het ''Zakboekje Teervoet'']]'''
+
[[categorie:Teervoetboekje|#6]]

Huidige versie van 1 sep 2011 om 19:096. Wat zie je?

Persoonlijke maten

Een bijzonder handig hulpmiddel bij het bepalen van de afmetingen van iets, zijn je persoonlijke maten. Als je bijvoorbeeld weet dat jouw gespreide hand van de top van je duim tot de top van je pink 16 cm bedraagt, kan je al veel makkelijker bepaalde afstanden en oppervlakten „schatten”. Als je nu je matenkennis niet alleen beperkt tot je gespreide hand, maar uitbreidt tot andere lichaamsdelen, dan beschik je steeds over een gemakkelijk meettoestel. Enkele handige maten zijn te zien op de onderstaande figuur. Meet deze en onthou ze als jouw persoonlijke maten. Voor één ding moet je wel opletten: controleer regelmatig of deze maten nog kloppen; vergeet niet dat je elke dag een beetje groeit!

Om een bepaalde afstand „te velde” te kunnen schatten is het noodzakelijk dat je weet hoe groot jouw persoonlijke pas is. Nog beter: hoeveel passen heb je nodig om 100 m te overbruggen? Dit kom je te weten door eerst 100 m af te passen met een roldecameter en deze afstand af te stappen. Daarbij gebruik je je normale wandelstap: probeer dus niet om zo groot mogelijke stappen te nemen maar stap zoals je normaal zou wandelen. Ook de ondergrond speelt een rol: op mul zand zal je automatisch kleinere passen nemen dan op een harde ondergrond. Hou daar dus rekening mee!

Spoortekens

Wanneer je op tocht gaat en er gaat iemand of een deel van de groep voorop, dan kan die spoortekens achterlaten zodat de rest dezelfde weg kan volgen. Hieronder staan een aantal spoortekens die je hiervoor kan gebruiken.

Afslaan Vriendschap Begin spoor Vijandschap Pas versnellen
Verkeerde weg, keer terug Eindspoor Gevaar Hindernis overschrijden We zijn gesplitst
Te volgen weg Verboden weg Onbewoond kamp Zoek in 30m omtrek Bewoond kamp
Bericht op 3m Ondrinkbaar water Bericht 3 ver 2 hoog Drinkbaar water