Veilig op kamp: verschil tussen versies

Uit FOSwiki

(De medische fiche)
k
Regel 1: Regel 1:
<p align='right'>'''Deze pagina is een onderdeel van de pagina [[Kamp]].'''<br>
+
<p align='right'>'''Deze pagina is een onderdeel van de pagina [[Op kamp]].'''<br>
 
'''Je kan er verder doorklikken naar allerhande praktische kampinformatie.'''</p>
 
'''Je kan er verder doorklikken naar allerhande praktische kampinformatie.'''</p>
 
<br>
 
<br>

Versie van 22 jan 2014 om 15:00

Deze pagina is een onderdeel van de pagina Op kamp.
Je kan er verder doorklikken naar allerhande praktische kampinformatie.


Scouting, dat is spelen en ravotten, zeker op kamp. Dat is soms scherp, zwaar en/of hard materiaal gebruiken. Dat is sporten, springen, klauteren, dansen, sjorren, op tocht gaan. Daarbij kan het weleens voorvallen dat iemand een ongelukje tegenkomt. Een schram of een buil, een snee of een schaafwond zijn niet echt uitzonderlijk. Al die ongelukjes zijn meestal zonder erg. Ze maken daarenboven onlosmakelijk deel uit van ‘groot worden’.

Uiteraard moet je als leid(st)er steeds proberen om dergelijke zaken te vermijden door steeds oog te hebben voor ieders veiligheid. Voorkomen is beter dan genezen. Maar als er dan toch iets gebeurt, dan moet jij weten hoe je ermee om moet gaan.

Hieronder geven we je een overzicht van zaken waar je op moet letten om ongelukken te voorkomen en mocht er dan toch iets gebeuren hoe dit op te lossen.

Ongevallen vermijden

Zeker op een kamp, waar het terrein niet bekend is, is het risico op ongevallen groter. Terreinverkenning vooraf is dus heel belangrijk.

Natuurlijk speelt de aard van de verschillende kampactiviteiten ook een rol: bosspel, aanleren van technieken, tochten, nachtspel, kampvuur,... Spel en avontuur spelen een grote rol op kamp. Daarom gaan kinderen en jongeren mee! Denk er toch wel aan dat de kans op een ongeval op kamp doorgaans groter is dan tijdens activiteiten in en rond het lokaal. Men komt in aanraking met andere risicosituaties.

Water

In dit verband staan seascouts veel vaker voor risico's. Daartegenover kunnen we stellen dat zij meer vertrouwd zijn met deze risicosituaties. Maar toch heeft het water steeds zijn gevaren: het niet juist inschatten van de diepte van een rivier of een meer, uitstekende rotspunten, rotsachtige ondergrond, een plots verschil in diepte, stroming,... Eens te meer geldt hier de regel: vooraf verkennen!

Vuur

We kennen allemaal de gezelligheid van het kampvuur. Niemand zou het willen missen en iedereen is zich wel degelijk bewust van het risicovolle karakter. Maar elk jaar opnieuw doen zich ongevallen voor te wijten aan onvoorzichtigheid . Ons eigen potje koken heeft ook gevaren. We moeten uitkijken voor allerlei valkuilen (bv: kookvuur zelf, spetterde boter of olie, kokend water,…) Zowel bij kampvuren als kookvuren moeten we als leid(st)er wijzen op de gevaren en voorzichtig te werk gaan.

 • Hou altijd toezicht bij je kinderen aan het vuur. Zowel bij kampvuren als kookvuren.
 • Zorg voor blusmogelijkheden: Een brandblusser, een grote bak met water of tuinslang.

Materiaal

Het juiste gereedschap gebruiken is reeds half werk. Een mes is geen schroevendraaier en een bijl is geen breekijzer. Leer kinderen het materiaal op een correcte en verantwoorde manier gebruiken én laat gebruikt materiaal nooit rondslingeren, want misschien komt het in de verkeerde handen terecht.

Op tocht

Ook op tocht schuilt een ongeval soms in een klein hoekje. Neem een kijkje op de pagina veilig op tocht.

De medische fiche

Een medische fiche is een klein medisch dossier van elk lid. Het is een absolute must om een volledig en correct ingevulde medische fiche van alle leden in je bezit te hebben vooraleer je op weekend of op kamp vertrekt. In dit document verzamel je belangrijke informatie over de lichamelijke toestand van je leden:

 • Hebben ze een allergie of een chronische aandoening (zoals astma)?
 • Hoe staat het met hun inentingen?
 • Wat met bedplassen of hyperventilatie?
 • Zijn ze onlangs ziek geweest?
 • Wie is de huisarts?
 • ...

De informatie die op de medische fiche staat, kan op crisismomenten van groot belang zijn. Kijk er dus op toe dat ze goed wordt ingevuld en bewaar ze op een bereikbare, afgesproken plaats. Als er zaken zijn vermeld op de medische fiche die je niet kent, zoals aandoeningen of medicijnen, dan praat je hier best over met de ouders en de andere leid(st)ers, zodat iedereen de medische fiche begrijpt en kan gebruiken.

OPGELET PRIVACY: Het bijhouden van medische fiches van de leden kan een inbreuk zijn op de privacywetgeving. Volgens de letter van de wet is het verzamelen, bijhouden en opslaan van persoonsgebonden gevoelige informatie verboden zonder toestemming van de Commissie ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Medische gegevens, zoals op de gekende medische fiches op een kamp, behoren daar zeker toe.

De fiches worden door de Belgische privacycommissie toegestaan op enkele voorwaarden:

 • Je mag de gegevens niet invoeren of opslaan in een computerbestand.
 • Je moet de fiches na het kamp dadelijk vernietigen. Je mag immers geen geschiedenis van de medische toestand van de deelnemers bijhouden. Je moet dus ieder jaar nieuwe fiches laten maken.
 • Enkel de ouders of voogd van kinderen jonger dan zestien mogen de gegevens aanleveren.
 • Slechts één verantwoordelijke persoon per kamp heeft inzagerecht in de fiches. Deze persoon bewaart de fiches op een ‘verzekerde plaats’, liefst achter slot.

Een voorbeeldfiche vind je op de website.

EHBO

Als er dan toch iets gebeurt, moet je natuurlijk weten hoe te reageren. Neem een kijkje op de pagina Eerste Hulp Bij Ongevallen.

Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid

Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid

Verzekeringen

Verzekeringen