Vlootcursussen

Uit FOSwiki

...

Roeicursussen

...

Roeicursus stilstaand water (niveau 1 & 3 in de cursus)

Voor de eerste stapjes op het water hebben we onze Roeicursus stilstaand water te Oostende. De cursus is gespreid over één weekend, meestal het eerste weekend van oktober.

  • Zaterdag zijn er oefensessies waar men de verschillende technieken aanleert. Ook de theorie komt hier aan bod.
  • Zaterdagavond gaat het theoretische examen door.
  • Zondag wordt het praktische examen afgenomen.

Klik hier door om meer te weten over de volgende roeicursus stilstaand water.

Roeibrevet

Hier leert men de verschillende roeicommando's begrijpen en hoe ze op te volgen. Op het water is het namelijk belangrijk dat alles duidelijk en correct gebeurt. De onderdelen en inventaris van een roeiboot alsook de eerste stappen inzake navigatie komen hier aan bod. Verder leert men de eerste knopen maken en leert men hun toepassing en eigenschappen kennen.

Veiligheid is natuurlijk het aandachtspunt op deze cursus. Alles staat of valt met een veilige vaart!

Commando brevet

Als je een commandobrevet overhandigd krijgt wil dit zeggen dat de cursusleiding je in staat acht om een roeiboot met bemanning veilig te besturen en je alle nodige technieken en reglementen machtig bent. Het spreekt dus voor zich dat de lat hier redelijk hoog gelegd wordt.

De voorrangsregels, inventarissen, bootbeheersing, geven van commando's en organiseren van een bemanning zijn hier enkele belangrijke punten. Ook een flink stuk schiemanswerk komt aan bod. Van een halve steek tot een dubbele paalsteek, maar ook een eindsplits en oogsplits behoren tot de nodige vaardigheden.

Vanzelfsprekend staat hier een volledig team van gemotiveerde instructeurs paraat om je hierbij te helpen!

Roeicursus getijdenwater (niveau 5 in de cursus)

Voor de meer ervaren roeiers is er de roeicursus getijdenwater te Temse. Roeien op getijdenwater is geen makkie, tij mee of tij tegen, een groot verschil. Aanleggen en afvaren, eitje leggen en man over boord... Op stilstaand water lijkt dit eenvoudig, maar hoe gedraagd je boot zich met 3 knopen stroming? Hoe plan je een tocht op getijdenwater als er plaatsen zijn waar je met laagwater niet kunt passeren en hoe zit het met het verkeersregelement?

Het theoretisch gedeelte wordt voor de cursus reeds gedeeltelijk behandeld tijdens een theoriedag. De praktijk zie je tijdens de cursus zelf.

Het is natuurlijk niet verboden om binnen je eigen eenheid alles al wat in te oefenen!

zeilcursussen

...

Zeilcursus stilstaand water

...

Zeilcursus getijdenwater

...

zie ook