Waarom spelen met welpen

Uit FOSwiki

Versie door WikiSysop (500e Nationale structuren) (overleg | bijdragen) op 7 sep 2010 om 08:43

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Spel en spelen gespeld Spelen is plezier maken en je ontspannen. Voor kinderen is het onontbeerlijk: ze oefenen er lichaam en geest mee. Voor FOS Open Scouting is het een van de fundamenten. Ook binnen jouw welpentak zijn spelen meer dan waarschijnlijk een hoofdingrediënt.

Spontaan, natuurlijk gedrag Als je 8- tot 10-jarige kinderen buiten schoolverband eens onder de loep neemt, dan merk je dat ze ongelooflijk veel spelen en ravotten. Ze vullen hun vrije tijd met samen te hinkelen en kampen te bouwen. Er bestaan honderden verschillende tik-, kaart- en balspelen. Ze spelen ook alleen, op de computer en met hun speelgoed.

Bij de scouts zijn de welpen al aan het spelen voor de start van de activiteiten. Tijdens pauzes en onderbrekingen schakelen ze over op eigen spelletjes of op spelen die ze vroeger hebben geleerd. Daardoor wordt het soms een zware klus om die speelse, onvermoeibare en uitgelaten rakkers stil te krijgen.

Leren door te spelen Spelen bevordert de ontwikkeling van de Welpen. Het voor hen dé kans om zich eens goed uit te leven. Spelen kost veel energie, maar het brengt ook nieuwe impulsen.

Door de hele tijd te bewegen, ontwikkelen kinderen de spieren van hun lichaam. Ook geestelijk gaan ze erop vooruit. Ze leven zich in en gebruiken hun fantasie. Doordat spel vaak gepaard gaat met handigheid en competitie, moeten ze strategieën bedenken om beter te kunnen worden en om te kunnen winnen.

Winnen en verliezen leidt soms tot hoog oplopende emoties. Ook de opwinding van het spelen, de confrontatie met valsspelers is vaak erg emotioneel. Daar leren Welpen gaandeweg mee omgaan.

Door (spontane) spelen leren welpen elkaar makkelijker kennen. In eerste instantie leren ze elkaars namen kennen, maar even later hebben ze door te spelen al vriendjes gemaakt. Via spel leren de welpen elkaar beter kennen: ze ontdekken wie snel of slim is, wie vals speelt, wie afhaakt enz… Welpen maken dus een enorme sociale en karakterontwikkeling door via spel.

Via spel leren welpen zichzelf en elkaar te ontdekken. Ze vinden er welzijn in en het doet hun zelfvertrouwen groeien.