Werven van leiding

Uit FOSwiki

Versie door Vuurvliegje (500e Nationale structuren) (overleg | bijdragen) op 30 aug 2012 om 16:58 (Nieuwe pagina aangemaakt met '=inleiding= =Best practices uit FOS Open Scouting= ==36e FOS de Jakketoes (Izegem)== "In de laatste jaren hebben wij sterk ingezet op leidingswervingsacties. Ee...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

inleiding

Best practices uit FOS Open Scouting

36e FOS de Jakketoes (Izegem)

"In de laatste jaren hebben wij sterk ingezet op leidingswervingsacties. Een eerste stap hield telkens in om de leidingsploeg zelf de nood aan extra leiding te laten inzien. Niet iedereen is immers op eenzelfde manier bezig met de werkdruk, het engagement van de leidingsploeg, etc...

Daarna werd telkens een 'werkgroep' opgericht die zich het volledige jaar moest bezighouden met leidingswerving. Wij vonden het vooral belangrijk dat hierin mensen van elke generatie vertegenwoordigd waren: zowel eerstejaars als laatstejaars en Seniors. Zo verkregen we een grotere potentiële pot om uit te vissen.

Vervolgens lanceerden we onze campagne met een breed scala aan maatregelen: facebook, ouders op de hoogte brengen, nieuwsbrief,... Hierbij hadden we ook een flyer gemaakt (met een 2-tal 'open contact'momenten) die we verspreidden aan de scholen, jeugdhuis,... De bedoeling was dat de geïnteresseerden dan op deze uitgestipelde dag eens konden proeven van de Jakketoes. Veel respons kwam hier echter niet op. Achteraf hebben we nog een gelijkaardige flyer afgedrukt waarin we de contactmomenten achterwege lieten. Deze flyer ligt nog steeds in het jeugdhuis en een aantal cafees.

Tot slot kunnen we de conclusie maken dat de 4 mensen die we tot nog toe aangetrokken hebben, op de een of andere manier gelinkt zijn aan de Jakketoes. Het zijn vrienden of kennissen van de leiding en ex-Seniors die hun weg terug hebben gevonden.

Naast extra leiding aanwerven was het bij ons zeker ook nuttig om enkele van de oudere leiding opnieuw te kunnen motiveren om nog een jaartje extra bij te doen. Omdat de voornaamste reden om te stoppen voor hen vooral het extra 'engagement' (helpen bij spaghettiavond, fuif, etc.) was, hebben we we hierin moeten snijden. Zo worden verschillende evenementen nu gedragen door de Stam en ouders. Naast het schrappen van het extra engagement hebben we met de eenheidsleiding ook sterker ingezet op groepsbindende activiteiten: bvb. meerdere leidingsweekends, niet meer vergaderen op leidingsweekend, filmavond, gezellig een terrasje doen,... Hoewel dit kleine maatregelen zijn verlichten ze enerzijds de werkdruk en versterken ze anderzijds het groepsgevoel binnen de leidingsploeg om er terug tegenaan te gaan.