Zeilkamp: verschil tussen versies

Uit FOSwiki

k (Eéndagzeiltochten)
k
Regel 27: Regel 27:
 
|titel= bron}}
 
|titel= bron}}
  
[[Categorie:Kamp]]
+
[[Categorie:Kamp]][[Categorie:Seascouting]]

Versie van 3 feb 2011 om 18:16

Zeilkamp is het jaarlijkse kamp van de varende takken van een seascoutsgroep.


Soorten zeilkamp

Zeilkampen met volgwagen/kookploeg

Een kookploeg reist mee met de vloot op het land, vaak zijn dit oud-leiding of stam. De vloot moet zich aan een strikt schema houden. Immers waar de volgwagen zijn tenten opslaat moet ook de vloot zijn. De volgwagen zorgt voor extra bagage, tenten, reserveonderdelen, benzine, eten,... Dit is een ideaal systeem voor lichtere boten met een beperkt draagvermogen (vb. drascombes, vletten). Ook moeten de schippers ,eenmaal in de haven, zich niet meer druk maken over eten of fourage inslaan of het budget.

Nadeel van dit systeem kan ertoe lijden dat de schippers beslissingen nemen uit het oogpunt van tijdsdruk (ze moeten immers op tijd ergens zijn) en daarbij iets meer risico's nemen in un tochtplanning.

Autonome zeilkampen

Bij een 'autonoom' zeilkamp zal de vloot volledig zelfvoorzienend moeten zijn naar fourage, brandstof, water, budget, reparaties. Dit impliceert dat ze veel meer lading meenemen. Geschikte boten zijn dan ook meer zwaardere types (kleine jachten, 6.20, B2,...). Een combinatie van een 'moederschip' en enkele kleinere 'sattelietbootjes' is hier ook een beproefd concept. Elke avond moeten de schippers de voorraden in de gaten houden en eten laten maken.

Nadeel van dit systeem is dat bij grote problemen scoutshulp uit eigen eenheid vaak veraf is. Men moet dan ook ten allen tijden iemand op de wal hebben die bereikbaar is en binnen de 24u ter plaatse kan zijn met kritieke reservestukken (vb. extra buitenboordmotor). In het slechtste geval ligt de vloot een dagje stil, wat op zich geen groot probleem is.

Eéndagzeiltochten

Hierbij wordt een kwartier alleen met een zeilboot (vaak een vlet) het water op gestuurd voor een dag. Vaak met een opdracht in het kader van een spel of voor een zeilwedstrijdje. De basis vanwaar ze vertrekken is dan bijvoorbeeld een vaste kampplaats en ze zeieln nooit ver weg. Men ziet dit vaak op het Veerse meer.

De bootjes zijn dan uitgerust met een basis-uitrusting en roeiriemen als tweede vorm van voortstuwing. De leiding heeft meestal een motorboot ter beschikking om te volgen of in te grijpen.

bron

bron:

--Zelfzekere Maraboe 3 feb 2011 10:36 (CET)--